IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A brit parlament a tech cégeken kérné számon a rengeteg e-hulladékot

Egy nemrég nyilvánosságra hozott jelentés szerint az Apple és más nagyvállalatok is felelősek, amiért a szigetországban annyi elektronikai eszköz végzi a kukában.

Ez a hét újabb bonyodalmakat hozott a tech cégek számára. Nem elég, hogy az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, melynek értelmében a jövőben minden elektronikai eszköz csomagolásán fel kell tüntetni annak várható élettartamát és javíthatósági besorolását, Nagy-Britanniában sem hagyták annyiban a témát. Az Egyesült Királyság Parlamentjének Környezetvédelmi Ellenőrző Bizottsága (EAC) ugyanis tegnap publikálta jelentését, amiben komoly felelősséget tulajdonít a technológiai vállalatoknak az országban termelődő e-hulladék miatt.

A dokumentum 9 hónapnyi nyomozás eredményeit foglalja össze. Az anyagban különösen sok kritika éri az Apple-t, miközben a cupertinóiak kvázi megtagadták az együttműködést a britekkel: Tim Cooknak szeptember 4-ig kellett volna felelnie a bizottság kérdéseire, ám ennek nem tett eleget.  A jelentés lényegében azzal vádolja az almás márkát, hogy szándékosan tervezik drágán javíthatóra a termékeket, így segítve az új készülékek eladásait.

Az Apple Daisy nevű, újrahasznosítandó iPhone-ok szétszerelésére specializált robotja. Mégsem elég?

Az olyan tech cégekről, mint az Apple kiderült, hogy ragasztják és forrasztják a belső alkatrészeket, ami szinte lehetetlenné teszi a javítást.” –áll a dokumentum összefoglalójában. „Az EAC megállapította, hogy a fogyasztók nem kapnak hatalmat a termékeik felett, nem szerelhetik ki az alkatrészeiket saját kezű javításhoz, és nem férhetnek hozzá a hibák kijavításáról szóló útmutatókhoz sem. () Ehelyett az Apple által javasolt javítási díjak olyan drágák lehetnek, hogy gazdaságosabb az eszköz teljes cseréje.

A jelentés megemlíti a cupertinóiak 2009-ben bevezetett egyedi szabványú csavarját, a pentalobe-t is, ami (nem hivatalos forrásból egyébként már könnyen beszerezhető) célszerszámok nélkül lehetetlenné teszi az almás kütyük szerelését. De a nyomozás nem csak az Apple-re húzta rá a vizes lepedőt, az anyagban szóba kerülnek például a mosógépek zárt dobjai is, a javaslatok között pedig szerepel, hogy az Amazonnak felelnie kellene az online áruházában eladott elektronikai eszközök javíthatóságáért.

A Bizottság rámutat, hogy időszerű komolyabb erőfeszítéseket tenni az Egyesül Királyságban termelődő elektronikai hulladék csökkentésére, jelenleg ugyanis egy főre jutó arányban a szigetország a világ második legnagyobb kibocsátója Norvégia után. A jelentéshez mellékelt táblázatból például kiderül, hogy egyetlen brit állampolgár átlagosan évente 23,9 kg e-szemetet termel, a háztartásokban pedig 190.000 tonnányi öreg, nem használt elektronikai eszköz lehet, míg az otthonokban tárolt kábelek összefűzve 5-ször körbeérnék a Földet.

A veszélye anyagokban bővelkedő elektronikai hulladékot gyakran fejlődő országokba szállítják, ahol a helyiek mindenféle védelem nélkül szerelik szét és égetik el az eszközöket. A legnagyobb ilyen szeméttelep Ghánában található. Forrás: Environmental Justice Atlas

Az EAC szeretné, ha az embereket megilletné a „valódi” jog a termékek javításához, amihez szerintük az kellene, hogy a kütyüket már eleve javíthatónak tervezzék, megfelelő mennyiségű pótalkatrész és hivatalos útmutatók biztosításával. Az e-hulladék csökkentése érdekében a jelentés kemény javaslatokat fogalmaz meg, a gyártókat például kötelezné a kiszolgált termékeik összegyűjtésére, és megtéríttetné velük az újrahasznosítás költségeit is.

Habár a nyomozás során feltett kérdésekre nem feleltek, az eredmény kommentálását már nem mulasztotta el az Apple. A Guardianhez eljutott közleményében a cég csalódását fejezte ki, amiért a jelentés „nem tükrözi” az erőforrások megőrzéséért és a bolygó védelméért tett lépéseiket. A cupertinóiak álláspontja szerint ma több lehetőséget biztosítanak a termékeik becserélésére, újrahasznosítására és javítására, mint bármikor, illetve azt is felhozzák, hogy a legújabb Apple Watch, iPad és iPhone modellek mindegyikében találni újrahasznosított anyagokat. Az Amazon szintén reagált azzal, hogy elkötelezettségüket fejezték ki az e-hulladék minimalizálására, aminek az Amazon Second Chance weboldallal szerintük eleget is tesznek.  

Forrás: AppleInsider

Borítókép: ITU News

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó