IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Nemsokára érkezhet a 24 órás monitorozás az Apple Watch-ba

A pulzus időszakos vagy igény szerinti mérése helyett az Apple Watch jövőbeni készülékei állandó felügyeletet biztosíthatnak.

Az Apple Watch már a hatodik verziójátval érkezett idén ősszel, és a véroxigén-szint méréssel már tényleg egy miniatűr orvosi eszközt hordhatunk a csuklónkon. Ráadásul egy nemrég nyilvánosságra került szabadalmi bejelentés szerint az Apple lehetővé kívánja tenni a Watch számára a vérnyomás folyamatos ellenőrzését is.

Véroxigénszint-mérés az Apple Watch 6-on – Forrás: Spy
A jelenlegi ambuláns és otthoni vérnyomásmérés eszközei nem képesek folyamatosan mérni a vérnyomást. Ezenkívül, amikor oszcillometrikus vérnyomásmérő mandzsettát használnak az ember alvás közbeni vérnyomás-monitorozására, a mandzsetta időszakos felfújása és deflációja megzavarhatja az ember alvási szokásait, ezáltal bizonyos mértékben károsíthatja az alanyot, és potenciálisan megváltoztathatja az alvó vérnyomását. Így a vérnyomás nem invazív folyamatos mérésének kényelmes és hatékony megközelítései továbbra is megoldásra várnak.
Apple

A szabadalmi bejelentés azt is tartalmazza, hogy a Watch ne csak a vérnyomást mérje, hanem annak a kapcsolatát is a pulzussal.

A csuklón viselt eszköz pulzusérzékelőjét fejlesztjük, hogy észlelni tudja, amikor a bal kamrából a vér térfogatának kilökődése által generált vérnyomásimpulzus megérkezik a csuklóba. A pulzus átmeneti idejét (PTT) kiszámítja a bal kamrából a csuklóba kerülő vérnyomásimpulzusból.
Apple

Ez azt jelenti, hogy a felhasználónak elektródákat vagy valamilyen más érzékelőket is viselnie kéne az Apple Watch mellett. Úgyhogy valószínűleg nem fogja mindenki használni, aki megvásárolta az órát, hanem azok, akik orvosi figyelemre szorulnak.

Az Apple már korábban is vizsgálta, hogy lehetne folyamatosan végezni a méréseket elektródák, vagy vérnyomás-mandzsetta használata nélkül.

Ti milyen sűrűn néztek rá az okosórátokon az egészségügyi adatokra?

Forrás: AppleInsider
Borító: Pinterest

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó