IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Ceramic Shield mindentől is véd

A múlt heti teljes káoszba torkolló főzős videó után most itt az eggyel életszerűbb iPhone leejtős verzió, mely a 12-es szériát borító Ceramic Shield üveg tartósságát hivatott promózni.

Nem állítom, hogy egy tornádó nagyobb pusztítást tud végezni a konyhában, mint a párom főzés közben, mert nem vagyok hazudós, de ettől még elképzelhetetlennek tartom, hogy valaki úgy főzzön, hogy közben félig bepanírozza a iPhone-ját is. 

Ezt most sikerült megfejelni egy Elizabeth Banks hasonmás nővel, aki ping pongozik egy sort az iPhone-jával az utcán, ami aztán mégsem a betonra, hanem a virágágyásba (?) esik. A telefon a manővert persze egy karcolás nélkül túl éli, természetesen a Ceramic Shieldnek köszönhetően, nem is a jól megvágott videónak.

De mit is tud pontosan az Apple csoda ötvözete?

Az iPhone 12-es széria új védőüveg bevonatot visel, Ceramic Shield (kerámia pajzs) néven. A Ceramic Shield akár négyszer jobb esési ellenállást ígér, mint a korábban használt anyagok, tiszta optikai megjelenést és általános karcállóságot. Bár az Apple készülékek üveg borítása az elmúlt évek során sokat fejlődött, az iPhone védelme sok esetben még mindig egyenlő a pókhálósra tört üveggel.

És akkor jött a Ceramic Shield, amit hihetetlen misztikum övez, pedig az anyagot a Corning, a Gorilla Glass mögött álló tervezők készítették. A misztikum pedig nagyrészt a kerámia kristályokban rejlik.

Ezeket a kis kerámia nanokristályokat magas hőmérsékletű kristályosítási gyártási eljárással ágyazzák be az üvegmátrixba. A kristályok egymásba épülő szerkezete segít a repedések és karcolások kialakulásának megakadályozásában. A Corning az ioncserén keresztül tovább erősítette az üveget, lényegében növelték az ionok méretet, hogy merevebb szerkezetet hozzanak létre. Ez sérülés esetén elősegíti az üveg összetartását és csökkenti a karcolások kialakulásának lehetőségét.

Corning szerint a Ceramic Shield keményebb, mint bármelyik ma kapható okostelefon-üveg. Az Apple állítása szerint pedig négyszeres védelmet nyújt a korábbi iPhone modellekben használt anyagokhoz képest.

Ami viszont okozott némi fejtörést, hogy a kerámia nem olyan átlátszó, mint a sima üveg. Korábban már akadt készülék, melynek kerámiaüveg volt a hátlapján, például a Samsung Galaxy S10 Pluson, de kijelzőre eddig ritkán került az anyag. Azonban a kerámia kristályok használatának köszönhetően, amelyek kisebbek, mint a fény hullámhossza, a Ceramic Shield végül nagyon nagy átlátszósággal rendelkezik, így alkalmas az iPhone 12 kijelzőjének fedésére.

Forrás: Corning

Tehát miben különbözik ez a legújabb Gorilla Glass Victustól?

A nagy különbség az, hogy a Victus inkább megerősített alumínium-szilikát üveg, nem pedig kerámia. Az alumínium-szilikát üveg alacsony súlyáról, nagy karcállóságáról és rendkívül keménységéről ismert. Ami ideálissá teszi az okostelefonok kijelzőinek védelmére. Ez az üvegtípus ellenáll a magas hőmérsékletnek és a legtöbb kémiai behatásnak is.

A Victus akár két méteres esésvédelemmel büszkélkedhet, még durva felületeken is. A Corning szerint a Victus a Gorilla Glass 6 karcállóságának kétszeresével bír és a versenytársak alumínium-szilikát üvegénél négyszer nagyobb ellenállását kínál. Mindezt anélkül, hogy nőtt volna az üveg vastagsága az előző generációkhoz képest.

Forrás: Corning

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó