IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Google bevetette a nagyágyúkat az éppen zajló videokonferencia-háborúban

A Google Meet viszonlag friss húsnak számít a vállalat szolgáltatási kínálatában, azonban annál népszerűbbnek tűnik. A cég pedig megragad minden útjába eső lehetőséget, hogy újdonsült platformjával minden vetélytársat lenyomjon.

Ennek egyik legékesebb példája a tegnapi döntés, miszerint a konferenciahívásra alkalmas videós eszköz helyből bekerül a Gmail alkalmazásba, mind Android, mind pedig iOS-es eszközök esetén.

Well played… a Gmail már 5 milliárdnál is több letöltésnél jár a Play Store-ban és több milliárd androidos eszközön fut jelenleg is, amik most azonnal csodálatos táptalaja lesznek a Google Meetnek is, még akkor is, ha a szolgáltatás a világ minden országában nem érhető el.

Forrás: Google

Amikor kitört a járvány és hirtelen emberek milliói szorultak be az otthonukba, a Zoom, a Microsoft Teams és a Skype sosem látott óriási boomot mutattott be pillanatok alatt. Viszont a Google, akármekkora is a vállalat, ott állt pucér fenékkel a videokonferencia-hívások terén. Chatprogramjuk már volt, de videó téren csak kb. egy hónapja érkezett meg a Meet. Így nem csoda, hogy hozniuk kell a nehéztűzérséget, ha fel akarnak zárkózni.

Mondjuk nem gondolnám, hogy nagyon kétségbe kell esniük: néhány nap leforgása alatt helyből 50 milliós letöltést hoztak össze a dedikált alkalmazással a Play Store-ban, míg a riválisok all-time 100 millió letöltésnél tartanak, így nem biztos, hogy a Google-nek van mitől félnie.

Nyilván ma már abban a borzalmas információtengerben, ami napi szinten zúdul ránk, nem egyszerű még egy Google méretű vállalatnak sem beküzdenie magát egy új alkalmazással a felhasználók készülékeire. Így az egyik oldalról zseniális húzás a Gmailbe történő integrálás, a másikról viszont kicsit etikailag megkérdőjelezendő – bár, megjegyzem, szokásjogon kívül, a törvény nem tiltja.

Forrás: Google

És, hogy elég közhelyes legyek, szerelemben és háborúban mindent szabad. Itt pedig kőkemény háború megy a maradék felhasználóért, aki még mindig otthon kuksol, illetve azokért a vállalatokért, akik tartós megoldásként vezetik be a távmunkát.

Arról az óriási előnyről már nem is beszélve, hogy a Gmail app minden androidos készüléken helyből ott figyel (Kínán kívül) előre installálva. Én is kevés olyan androidos usert ismerek, aki helyből valami más third-party megoldásra cserélné a Gmailt, ami igazából annyira működőképes, hogy több iOS-es ismerősöm is azt preferálja a Mail alkalmazás helyett iPhone-on és iPaden.

Kíváncsi vagyok, mit lép erre a többi versenytárs, betámadják-e Google-t vagy inkább megpróbálnak valami hasonlóan „kreatív” ötlettel előállni a saját platformjuk népszerűsítése érdekében. Mondjuk a Microsoft kezdhetné azzal, hogy működőképes szintről, a minimálisan élvezhető használat szintjére viszi a Skype-ot…

Borítókép: Google

Kapcsolódó cikkeink

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Google: az Apple visszatartja a fejlődést

Anikó

Végre használható lesz a Gmail iOS-es widgete

Anikó