IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az Apple önvezető autója értesítheti a vezetőt az esetleges veszélyekről

Mint sok más, az Apple önvezető autós projektje – néha Apple Car, néha Project Titan néven – már régóta a levegőben lóg. Többször érkezett már arról hír, hogy elkaszálták az egész fejlesztést, de aztán mindig felbukkan valamilyen többé-kevésbé megbízható információ morzsa, ami alapján azt mondhatjuk, egyszer majd lehet, hogy almás autóban fogunk cirkálni.

Most éppen arról érkezett hír, hogy a rendszerhez szabadalmaztattak egy olyan technológiát, ami előre értesítené a vezetőt és utasait különböző veszélyes helyzetekben vagy manőverek elvégzése esetén az iPhone-jukon vagy iPadjükön.

Nekem nyilván az volt az első gondolatom, hogy minek? Ha az utast értesíti, akkor az mit tud csinálni, a sofőr pedig meg minek nyomkodja a telefonját vezetés közben. De ez egy önvezető autó…

Forrás: The Daily Dropout

Nyilván a 100%-os figyelem és Facebookozás vezetés közben a skálának elég két véglete, attól függően, hogy az önvezető technológia mekkora részben veszi át az irányítást.

Ugyan még nem ültem önvezető autóban – valaki megprankelhetne egy Teslával –, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem nagyon merném levenni a szemem az útról, pedig simán lehet, hogy a szoftveres megoldás százszor jobban és körültekintőbben vezet, mint én.

Alapvetően már az heves vitákat – meg vastag csekkeket – vált ki, hogy szabad/lehet/szükséges-e vezetés közben mobilozni. Hardcore usereknek erre már ott a Ne zavarjanak vezetés közben funkció, kicsit odafigyelőbbeknek pedig egy AirPods vagy egy Apple Watch. Önvezető autóban azonban még nagyobb a kísértés, hogy elüsse az ember utazás alatt az időt, és ne csak a piros lámpánál nyomkodjon.

Forrás:
United States Patent & Trademark Office

Épp ezért, ha egyszer lesz Apple autó, akkor simán bele kerülhet az értesítési funkció, ami arról informálja a vezetőt és/vagy utasokat, hogy mi történik körülöttük. Vigyázat, előzünk, a lámpa zöldre váltott és hasonló üzenetek díszeleghetnek majd az arra kiválasztott iPhone-ok és iPadek kijelzőjének közepén.

Nyilván ez még a jövő és csak egy a sok elképzelés közül, mindenesetre az elképzelés nem rossz. Szerintünk. Téged inkább segítenének az ilyen üzenetek vagy zavarna „vezetés közben” és helyből kikapcsolnád?

Borítókép: Money Crashers

Kapcsolódó cikkeink

Hány szabadalom kell egy önvezető autó megalkotásához?

Anikó

Elon Musk teljesen beleállt az Apple-be

Anikó

Fizetős szolgáltatás érkezik a Twitterre és jöhetnek a Mini-LED-es MacBook Prók

Anikó