IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Google szeretne a világ legnagyobb játékplatformja lenni

Egy kifejezetten bizalmas Google dokumentumból kiderül, hogy a vállalatnak az volt a terve, hogy a világ legnagyobb játékplatformjává váljon, ami magában foglalta a játékok Macen való terjesztését is.

Az Epic Games kontra Apple perben nyilvánosságra került és a The Verge által kiszúrt belső, fontos információkkal ellátott dokumentum felvázol egy előzetes ötéves tervet, amely egy olyan egységes platform létrehozására irányult, ahol a játékgyártók gyakorlatilag minden képernyőn – beleértve a Windows PC-ket, Maceket, intelligens kijelzőket és a játékvezérlőt támogató TV-ket – megcélozhatták volna a játékosokat.

Forrás: Google

A „Games Futures” című dokumentum szerint a platform a Google szolgáltatásaira és egy olcsó, univerzális, hordozható játékvezérlőre támaszkodna, amely gyakorlatilag bármilyen eszközzel párosítható lenne.

A szolgáltatás minden eszközt konzollá változtatna, és az okos kijelzők és tévék vezérlőtámogatásának kihasználásával képernyőkön átívelő bevitelt oldana meg. Emellett úgy tűnik, hogy a szolgáltatás streaming-alapú lenne, mivel a Google megjegyzi, hogy a stream eszközöket azonnali játékhoz, és a játékot az eszköz képességeihez igazítaná.

Fontos megjegyezni, hogy a dokumentum inkább egy ambíciót látszik felvázolni, mint konkrét tervet. Az egyik korai dián megjegyzi, hogy a jövőképet a részben finanszírozott és az “i have a dream” produkciók hozták el.

Forrás: Google

A dokumentum más részei is utalhatnak a Google játékokkal kapcsolatos ambícióira. A dokumentum például terveket tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a Google hogyan próbálná meg a Play Store-t indie játékok célpontjává tenni. Emellett megkövetelné a fejlesztőktől, hogy támogassák a vezérlőket és a platformok közötti játékot, és minimális árakat írna elő, hogy a szuperprémium játékok is eljussanak a platformra.

Emellett a Google felvázol néhány lépést, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az elképzelés megvalósulhasson. Az első lépések egyike például az lenne, hogy emulált, natív és streamelt játékokat hozzanak a Windowsra.

Természetesen a Google játékokkal kapcsolatos tervei és ambíciói változhattak a dokumentum megírása óta. Korábban, 2021-ben például a Google bezárta a Stadia Game Studiót, utalva ezzel az átirányításra.

Bár a Macre aligha gondolunk játékplatformként, a Google Games Future tervének bizonyos aspektusai közelebb kerülhetnek a valósághoz. Korábban, 2021-ben a Microsoft is bejelentette, hogy a Windows 11 felhasználók képesek lesznek Android alkalmazásokat futtatni az Amazon Appstore-ból. 

Borítókép: AppleInsider

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó