IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Huawei telefonok rövid története

Bármilyen meglepő, a Huawei sem a csúcson kezdte. Amikor a kínai cég először kezdett bele a telefonok gyártásába 2003-ban, egészen telített piacra lépett be, még ha ez nem is az okostelefonok aranykora volt. A vállalat rövid időn belül lépdelt felfelé a ranglétrán, hogy bemutathassa saját csúcskategóriás okostelefonjait. Nézzük, hogyan alakult a vállalat sorsa a 2000-es évektől kezdve.

A Huawei már egy ideje gyártotta elektronikai termékeit, amikor 2003-ban belefogott a mobiltelefonok gyártásába. Addigra már rendelkeztek némi tapasztalattal a mobilhálózati technológiák terén, így a saját készülékek gyártása teljesen logikus lépés volt. Így született meg a Huawei C300 2004-ben.

Huawei C300 – Forrás: Symio

Egészen a 2000-es évek végéig kellett várni, hogy a Huawei androidos rendszerre váltson. Az első készülék közt volt Huawei U8220, amit T-Mobile Pulse néven a szolgáltatóval karöltve dobtak piacra. Az Android 1.5-ös rendszert futtató készülék az egyik legolcsóbb mobiltelefon volt akkor a piacon. Ezt követte az IDEOS U8150, T-Mobile Comet néven.

Azzal, hogy a vállalat más márkák nevei alatt értékesítette készülékeit természetesen nem segítette elő a saját brand épülését. De szerencsére gyorsan haladtak és a készülékeik egyre jobbak lettek. 

Huawei Huawei U8220 – Forrás: Telefonguru

2012-re már a világ harmadik legnagyobb okostelefon gyártójává avanzsáltak az IDC számításai szerint. Ez volt az az év, amikor a gyártó elindította Ascend névre keresztelt termékcsaládját. 

2013-ban érkezett a Huawei Ascend P2 a gyártó kínálatába, ami az első készülék volt, mely 4-es kategóriájú LTE támogatást kínált, ezzel egyedülálló letöltési sebességet biztosítva az egész piacon. Ugyanebben az évben érkezett az Ascend Mate és indult a Honor almárka is, a büdzsé vonalat erősítve.

A Huawei szerepe a prémium készülékek szegmensében, mint gyártó akkor domborodott ki a legjobban, amikor a Google belefogott a Nexus 6P gyártásába. Akkoriban a Nexus program keretében készültek a legjobb androidos telefonok és a 6P volt a csúcs.

Huawei Ascend P2 – Forrás: GSM Arena

A vállalat gyakorlatilag úszkált a sikerekben és egyre tovább fejlesztették készülékeiket, mely lassacskán az Ascend brand kikopásához vezetett. Helyette jött a P és Mate.

A P és Mate szériák voltak az elsők, melyeket nem csak a vállalat tervezett, de saját maguk – egészen pontosan a HiSilicon névre keresztelt félvezető gyártó leányvállalat – által gyártott Kirin chipset hajtott meg, egy ideig egyeduralkodóként a piacon.

Okostelefonok széles skálájával a Huawei végül a piacvezetőségre tört és 2020 második negyedévében világszerte 55,8 millió eladott eszközzel a Canalys adatai szerint még a Samsungot is megelőzte. 

Forrás: Android Central

Kapcsolódó cikkeink

Jobs mindig képes volt valami meglepőt alkotni

Anikó

Ingyenesen letölthető a Mac OS X Lion és Mountain Lion

Anikó

Retro iPod életérzés Spotify-on és Apple Musicon

Anikó