IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Jobs mindig képes volt valami meglepőt alkotni

Az Apple minden bizonnyal megváltoztatta a zeneipart az iPoddal és az iTunes Music Store-ral, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy nagyon alacsony áron vásároljanak egyes dalokat. Érdekes módon egy 2003-as e-mailből, amelyet nem más, mint Bill Gates írt, kiderül, hogy más iparági vezetők igencsak meglepődtek az Apple zenei piacra lépésétől.

Amint azt a @TechEmails nevű Twitter-fiók megosztotta, mely nagy technológiai cégek vezetői által küldött e-maileket tesz közzé, a Microsoft társalapítója, Bill Gates írt egy e-mailt a Microsoft többi alkalmazottjának arról, hogy mennyire meglepte Steve Jobs képességei az iTunes Store-t illetően.

A 2003. április 30-án elküldött e-mailben Gates kiemeli, hogy Jobsnak milyen ereje volt arra, hogy olyan embereket szerezzen meg, akik jól értik a felhasználói felületet, és csodálatos dolgokként adjon el termékeket és szolgáltatásokat. A Microsoft korábbi vezérigazgatója arra utal, hogy a vállalat tárgyalásokat folytatott arról, hogy saját online zenei szolgáltatása legyen, de az Apple az iTunes Store-ral előrébb jutott.

Gates arra is kíváncsi volt, hogyan sikerült Steve Jobsnak meggyőznie a lemezkiadókat, hogy csatlakozzanak az iTunes Store-hoz, hiszen akkoriban meglehetősen ellentmondásosnak tűnt az ötlet, hogy a fizikai CD-k helyett online árulják a dalokat.

„Steve Jobs képessége, hogy néhány fontos dologra koncentráljon, olyan embereket szerezzen, akik jól kezelik a felhasználói felületet, és forradalmi dologként forgalmazza a termékeket, elképesztő dolog. Ezúttal valahogy úgy kamatoztatta tehetségét, hogy jobb licencszerződést kötött a zenére, mint bárki más. Ez számomra nagyon furcsa. A zenei cégek saját működése olyan szolgáltatást kínál, amely valóban nem barátságos a felhasználó számára, és ezt következetesen így értékelték.

Az e-mailből az is kiderül, hogy a Microsoft fontolóra vette az előfizetéses streaming szolgáltatás nyújtásának ötletét, de nem volt biztos benne, hogy ez a legjobb megoldás, mert az egyezségek miatt a dalok egy idő után is elérhetőek maradnak a felhasználók számára. Gates azt mondja kollégáinak, hogy a vállalatnak gyorsan kell lépnie, hogy legyen valami, ahol a felhasználói felület és a kínálat ugyanolyan jó, hogy utolérje az iTunes Store-t.

Ez a bizonyos e-mail először a Comes kontra Microsoft csoportos per során került napvilágra, amelyben a vállalatot monopolisztikus gyakorlattal vádolták, mivel a Windows operációs rendszerrel és más szabadalmaztatott szoftverekkel uralta a PC-ipart.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó