IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A legtöbb felhasználót nem érinti a Secure Enclave sebezhetősége

Az egyik legnagyobb biztonsági fejlesztés, amit az Apple bevezetett eszközeibe az elmúlt évek során a Secure Enclave névre hallgató chip. Ez védi és enkriptálja a készüléken tárolt összes érzékeny adatot. Most úgy tűnik, hackerek találtak egy állandó sebezhetőséget, ami akár az iPhone, iPad és Mac felhasználókat is érintheti.

Ahhoz, hogy megérhessük a hibát, egy minimál technikai áttekintés következik a Secure Enclave-ről… 3… 2… 1…

A Secure Enclave gyakorlatilag egy biztonsági segédprocesszor, ami mostanra már megtalálható szinte minden Apple eszközben, ezzel is hozzáadva még egy extra szintet a biztonsághoz.

Forrás: Apple

Jelenleg az alábbi eszközökben található Secure Enclave chip:

  • iPhone 5s
  • iPad (5. gen) vagy annál újabb készülék
  • iPad Air (1. gen) vagy annál újabb készülék
  • iPad mini 2 vagy annál újabb készülék
  • iPad Prók
  • Macek T1 és T2 chippel
  • Apple TV HD (4. gen) vagy annál újabb készülék
  • Apple Watch Series 1 vagy annál újabb készülék
  • HomePod

Minden az iPhone-odon, iPadeden, Maceden, Apple Watchodon vagy egyéb eszközödön tárolt adatodat random privát kulcsok védik, amihez kizárólag a Secure Enclave segítségével lehet hozzáférni. Ezek a kulcsok mind-mind egyedi kombinációk és közvetlenül magán az eszközön kerülnek eltárolásra, tehát még iCloudon keresztül sem szinkronizálhatók.

A titkos kódolás mellett a Secure Enclave továbbá felelős még azért is, hogy tárolja azokat a kulcsokat, amik az érzékeny adatokat kezelik, úgy mint: jelszavak, Apple Pay-hez társított bankkártya adatok és biometrikus azonosítási részletek, aka. Touch ID és Face ID. Szóval egészen összetett a rendszer.

Forrás: Apple

A Secure Enclave chipje minden készülékbe külön kerül beépítésre, így működése is részben független a rendszer többi részétől. Ezzel biztosítva, hogy a különböző alkalmazásoknak se legyen hozzáférése egy az egyben a titkosított kulcsokhoz, viszont kikérhessenek különböző dekriptált specifikus adatokat, hogy felhasználhassák azokat pl. azonosításhoz.

Így gyakorlatilag még egy olyan jailbreakelt rendszer esetén is, ahol hozzáférsz a legbelső fájlokhoz, sem juthatsz át a Secure Enclave védelmén.

Na, de vissza a sebezhetőséghez…

Nem ez az első alkalom, hogy hackerek a Secure Enclave-hez köthető gyengeséget fedeznek fel. 2017-ben egy csoport valahogy képes volt dekriptálni a Secure Enclave firmware-ét és rájönni arra, hogyan működik ez az igen fontos komponens. Ekkor ugyan privát kulcsokhoz nem fértek hozzá, így a felhasználók minden adata biztonságban volt.

Most a kínai Pangu Team hackerei találtak egy befoltozatlan kiaknázható gyengeséget a Secure Enclave chipben, amivel akár még a felhasználók privát biztonsági kulcsaihoz is hozzáférhetnek.

Idén a sanghaji MOSEC-en – Mobile Security Conference – be is mutatták a hibát. És mivel a probléma leginkább hardveres, nem pedig szoftveres, így az Apple semmit nem tehet annak érdekében, hogy visszamenően javíthassa a már értékesített készülékeket.

Arra nem tértek ki, hogy önmagában mi is a hiba forrása és hogyan lehet bejutni a rendszerbe. Nagyon úgy tűnik, hogy a Team Pangu szeretne némi nemű pénzösszeget kicsikarni az Apple-ből – vagy bárkiből – azért, hogy felfedjék a hiba mibenlétét.

Amit eddig tudunk az egész sebezhetőség forrása valahol a TZ0-s regiszter memória kontrollerében lehet, ami a Secure Enclave processzor memórahasználatáért felel. Ha sikerül átvenni bárkinek az irányítást a TZ0 register felett, akkor gyakorlatilag belepiszkálhat a Secure Enclave chip és fő processzor közösen megosztott memóriájába és annak funkcióiba.

Azt is tudni vélik, hogy a probléma ROM jellegű, így csak úgy, egy szoftveres frissítéssel nem javítható meg sajnos. Azonban nem olyan rossz a helyzet, mint elsőre gondolhatnánk.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a sebezhetőség csak azokat a készülékeket veszélyezeti, amikkel a checkra1n jailbreak vagy a checkm8 exploit kompatibilis. Ráadásul azok az eszközök, amik A12 és A13 chippel ellátottak szintén mentesülnek a teher alól, így az iPhone XS generációja és annál újabb készülékek most úgy tűnik még, hogy biztonságban vannak.

Ráadásul az axi0mX névre hallgató biztonsági szakember szerint szoftveresen nem használható ki a sebezhetőség, mert fizikai kapcsolat kell az eszközzel, így csak úgy távban nem férhet hozzá senki semmihez. És bár a hiba létezik, és ott van, a legtöbb Apple készüléket használó biztonságban van. Az viszont már más kérdés, hogy kormányzati és nyomozó szervek végre megtalálják-e a Secure Enclave-ben az Apple titkosításának kiskapuját, amire már olyan régóta várnak.

Forrás: 9to5Mac, AppleInsider

Borítókép: The Mac Observer

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó