IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Aprópénzért károsította meg az Apple-t 320 millió forintra egy svájci család

Ha a vád szerinti számok igazak, akkor a kínai születésű férfi és édesanyja párhavi minimálbérért cserébe keményen “dolgozott” 4 éven át, hogy eredetire cseréltesse a kamu iPhone-okat. Mesteri terv vagy az év balekja?

A 8 és fél millió fős népességű Svájc lakossága nem áll túl rosszul anyagilag, ez talán senkinek sem újdonság. Az egyik ilyen vásárlóerő mérő, hogy az Apple 4 saját boltot is üzemeltet, amihez igen komoly forgalom szükségeltetik. Bár valószínű, hogy a szervizeinek egy statisztikákban is kimutatható részéért az elmúlt időszakban egy 34 éves férfi és 56 éves anyja feleltek.

Forrás: YouTube

A ma bíróság előtt álló kínai származású férfi a vád szerint Hong.Kongból kapott “megtévesztően eredetinek tűnő” hamis iPhone-okat, amiket az Apple saját boltjaiban és szervizeiben cserélt be az Apple Care program érvényesítésével eredeti készülékekre.

A módszer nem új: a kamu iPhone-okat olyan hamis IMEI számokkal látták el, amikre valóban járt Apple Care. Vízkárral vitték be a telefonokat, általában felpuffadt állapotban. Ilyenkor nem nyitják fel a sérült készüléket (= nem látszik hogy nem eredeti a hardver), és automatikusan jár a csere egy kisebb összegért (30-40 ezer forint). Amikor megkapta az új, eredeti készüléket, ment is vele a postára és küldte vissza a feladónak Hong Kongba.

Ami igazán meglepő számomra, azok a számok. A férfi állítólag 2015 és 2019 között folyamatosan űzte a bizniszt, és több mint ezer készüléket vitt be ezzel a módszerrel, míg édesanyja 2016-ban segített be nagyjából 100 készülék cseréjében, mert a “fia nem ért épp rá”. Ezidő alatt így az Apple szerint 1 millió svájci frank értékben károsították meg őket, ami nagyjából 320 millió forint. Nem kis summa. Ám a vád szerint a férfi jutaléka ebből mindössze 10 ezer CHF volt, vagyis négy év alatt alig több mint 3 millió forintot szervizelt össze magának.

Forrás: Earth Trekkers

Ez még itthon se lenne akkora összeg, amiből meg lehetne élni 4 éven át, de Svájcban más dimenziókban járunk: a helyi fizetések mediánja 119 ezer CHF, vagyis minimális kerekítéssel a svájciak fele többet keres ennél havonta. De még a minimálbér is évi 31 300 CHF, ami közel 10 millió forint. Ezért az összegért töltött volna el többezer órát utazással, sorban állással és ügyintézéssel? Vállalt volna Pesten diákmunkát jobb órabérért… Nem tűnik épp mesterbűnözőnek.

Nagyjából ezzel is érvelnek a védelemben. Állításuk szerint nem tudták, hogy a hong kongi készülékek hamisak, ők azt gondolták, hogy Kínában sokat szívnak a vásárlók az Apple szervizeivel, és azért segítettek be nekik, hogy Európában gyorsabban menjen az ügyintézés. Mindenki döntse el, hogy mit hisz el belőle. Mindenesetre akár 4 év börtönbüntetést is kaphat, illetve kitoloncolhatják Svájcból.

Ilyenkor azért érdemes egy szinttel továbbgondolni, hogy mi lehet ezeknek a készülékeknek a sorsa. Mivel az Apple pontosan ismeri a sorozatszámukat, bármikor láthatná, hogy hol aktívak, és rájuk küldhetné a rendőrséget. Így aki ismeretlen forrásból vett tőlük készüléket, arra bármikor rátörhet a szerv.

Forrás: Apple

Azonban nagyobb az esélye, hogy Kínába érkezve egyből szétszerelték, és új, eredeti alkatrészként értékesítették a világ minden tájára. Ez az egyik magyarázat például arra, hogy a nem hivatalos szervizekben “akciós” áron tudnak “eredeti” alkatrészeket cserélni az iPhone-odban.

Az meg egy megint másik, de nem kevésbé érdekes kérdés, hogyan szereztek ennyi valós Apple Care-rel bíró IMEI számot. Talán csak nem a szürkeimport iPhone-ok kereskedői üzletelnek ezzel is? Nehogymá’ ne bízhassunk meg valakiben, aki a kocsija csomagtartójából árulja olcsón a zsírúj cuccokat! Hallatlan lenne!

Forrás: SRF

Szerinted jóhiszemű balek vagy utolérhetetlen mesterbűnöző az említett férfi? Te elhinnél egy hasonló sztorit, ha felkérnének rá?

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent az iOS 16

Anikó

Az iPhone XR-re hajazhat az új SE

Anikó

Végre visszatért a töltöttség százalékos kijelzése az iPhone-okon, de miért így?!

Anikó