IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A MagSafe technológia lehet a csatlakozómentes éra előfutára?

A MagSafe technológia visszatérése egészen egyértelmű jele lehet annak az Apple merre tart a készülékeivel. Néhány forrás pedig alá is támasztja a vállalat azon törekvéseit, hogy teljesen csatlakozómentes okostelefont mutasson be. 

Első blikkre a MagSafe is csak egy vezetéknélküli töltő, úgyhogy teljesen jogos a kérdés, hogy mitől jelezhetne ezt bármit elő. 

Forrás: MacRumors

Egyrészt a csatlakozómentes készülékek érkezése elkerülhetetlen dolog. Amikor az iPhone 7-esnél az Apple lehagyta a jack csatlakozót a készülékről, mindenki tombolt. A teljes felhasználói érdek meggyalázásának kiáltották ki a döntést. Aztán persze valahogy mindenki megszokta az átalakítózást vagy a vezeték nélküli fülesek térnyerését. Olyannyira, hogy a többi gyártó is követte az Apple megmozdulását.

A vezeték nélküli töltési lehetőség is egy idei csak a prémium készülékek kiváltsága volt, még akkor is, ha a funkciót beépíteni nem óriás költség. Itt is abba az irányba mozdult el az iparág, hogy egyre inkább népszerű lett a kábel nélküli töltési lehetőség, olyannyira, hogy az Apple büdzsé készüléke, az iPhone SE is már wireless töltési lehetőséggel érkezett. 

A MagSafe technológia visszafezetése hihetetlenül okos lépés volt az Apple-től. Ez nem csak egy töltő érkezését, de egy egész rendszernyi kiegészítő beújítását teszi lehetővé. Tárca, zseblámpa, telefontartó, bármilyen dísz bisz-basz. Pont az, amire a felhasználóknak szüksége van. Az pedig már csak extra, hogy töltés esetén a mágneseknek köszönhetően a telefon a helyére pattan, nem kell órákat egyengetni a telefont, hogy tényleg töltsön is. 

Ami nem ment az AirPowerben – a mindenhol van egy tekercs, hogy tuti bárhol töltsön a pad -, azt most megfordították. Ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor majd az iPhone cuppan rá megfelelően a töltőre. Zseniális, mellé még elegáns és abszolút könnyen működik. 

A portok változtatása sem újkeletű, a 30 pines csatlakozóról Lighningra, micro-USB-ről USB-C-re. A MagSafe-re történő váltás csak egy új lépés a változás útján. 

Tulajdonképpen mire is kell nekünk a kábeles kapcsolat, töltésre és szinkronizálásra. A töltés megoldódik a MagSafe-fel, a szinkronizálásban pedig egyre nagyobb szerepet játszanak a felhőalapú szolgáltatások. 

Egyedül a számítógépes backup, restore, DFU mode és hasonlók áthidalására kell még megoldás. Illetve arra, hogy a nagyobb volumenű gyorstöltés még továbbra is kábeles módon valósul meg. Vezeték nélkül a melegedés továbbra is problémát jelent, amit a mágneses vonalon nem könnyű kiküszöbölni.

Szerintem erre még nem állunk készen…

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó