IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A metaverzum a jövő

Mark Zuckerberg úgy véli, az Apple és a cége nagyon mély, filozófiai versenyben áll egymással a metaverzum kiépítése terén, ami arra utal, hogy a két techóriás készen áll arra, hogy a kiterjesztett és virtuális valósághoz szükséges hardverek értékesítésében egymásnak feszüljenek.

A Meta vezérigazgatója a hónap elején azt mondta az alkalmazottaknak, hogy az Apple-lel versenyeznek abban, hogy milyen irányba menjen az internet – derül ki a The Verge által megszerzett, egy belső megbeszélésen elhangzott megjegyzéseiről készült felvételből. Azt mondta, hogy a Meta úgy pozícionálja magát, mint az Apple nyitottabb, olcsóbb alternatívája, amely várhatóan még idén bejelenti első AR headsetjét.

Forrás: Meta Facebook
Ez a filozófiák és ötletek versenye, ahol úgy gondolják, hogy azzal, hogy mindent maguk csinálnak és szorosan integrálnak, jobb fogyasztói élményt teremtenek. Mi pedig úgy gondoljuk, hogy a különböző cégek közötti specializációban sok a tennivaló, és [ez] lehetővé teszi egy sokkal nagyobb ökoszisztéma létezését.
Mark Zuckerberg

Mióta a Facebook a nevét Metára változtatta, Zuckerberg a metaverzum, vagyis a mobiltelefonok után a számítástechnika következő nagy fejezetének tekintett interoperabilitás koncepcióját szorgalmazza. A Meta nemrég segített létrehozni a Metaverse Open Standards Groupot a Microsofttal, az Epic Games-szel és másokkal. Az ötlet lényege, hogy olyan nyílt protokollok létrehozását ösztönözzék, amelyek segítségével az emberek könnyedén mozoghatnak majd a jövőbeni magával ragadó, 3D-s világokban.

Az Apple hiányzik a csoportból, amit Zuckerberg az alkalmazottaknak tett megjegyzéseiben nem meglepőnek nevezett. Elmondta, hogy az Apple megközelítése, a szigorúan ellenőrzött hardver és szoftver építése az iPhone esetében jól működött, de a metaversenynél nem igazán egyértelmű egyelőre, hogy egy nyitott vagy egy zárt ökoszisztéma lesz-e jobb.

Míg Tim Cook vezérigazgató nyíltan beszélt a vállalat érdeklődéséről az AR mint kategória iránt, jellemzően hallgatott a be nem jelentett hardveres terveiről. Ennek ellenére minden jel arra mutat, hogy hamarosan megjelenik egy olyan csúcskategóriás headset, amely a VR teljes elmélyülését a valós világot átfedő AR-élményekkel keveri. A Meta még idén tervezi egy hasonló headset kiadását, amelynek kódneve Cambria, és már készül az első valódi AR-szemüveg is.

Ha a VR és az AR Zuckerberg reményei szerint beindul, úgy tűnik, hogy a Metát az iOS Androidjaként akarja pozícionálni. Már most is lehet párhuzamot vonni: A Meta Quest headsetje már most is lehetővé teszi a Meta VR alkalmazásboltja által nem jóváhagyott alkalmazások oldalletöltését, hasonlóan ahhoz, ahogyan a Google Androidja lehetővé teszi a sideloadingot. És bár a Quest árát nemrég 100 dollárral megemelték, a Meta hardverét még mindig többnyire veszteségesen vagy nullszaldósan értékesíti.

Az Apple és a Meta sosem nézett farkasszemet egymással. Az előbbi jelenleg évente több milliárd dollárral jön az utóbbinak az iOS-en kieső reklámbevételek miatt, köszönhetően annak a kérésnek, amely megkérdezi az embereket, hogy akarják-e, hogy egy harmadik féltől származó alkalmazás nyomon kövesse őket a hirdetések megjelenítéséhez. Zuckerberg megjegyzései azt sugallják, hogy még akkor is, ha megpróbálja kitalálni, hogyan szabadulhatna ki az Apple szorításából a mobilok terén, a két techóriás még évekig harcolni fog egymással.

Oculus Quest és Go – Forrás: RoadToVR

Az alábbiakban Zuckerberg június 30-i válaszának enyhén szerkesztett átirata olvasható, amelyet a Meta egyik munkatársának az Apple-lel való metaversenyre vonatkozó kérdésére adott:

Munkavállalói kérdés: Az Apple távol áll a metaverzum szabványoktól, és saját AR-szemüveggel jönnek ki. Hogyan érinti ez az Oculust és az ökoszisztémánkat? Köszönöm.

Mark Zuckerberg: Nem csak termékként, hanem filozófiailag is versenytársunk lesz az Apple. Mi nyitott módon közelítjük meg a dolgot, és megpróbálunk egy nyitottabb ökoszisztémát építeni. Megpróbálunk több dolgot interoperábilissá tenni az Androiddal. Megpróbáljuk úgy fejleszteni a metaverzumot, hogy a virtuális javakat egyik világból a másikba hozhassuk. Létrehoztuk a Metaverse Open Standards Groupot egy csomó más emberrel, akiket az előbb említettél, és az Apple nem csatlakozott. De nem hiszem, hogy ez meglepetés lenne. Az Apple a számítástechnika néhány generációja óta a számítástechnika zárt szolgáltatója.

Ez a filozófiák és ötletek versenye, ahol úgy gondolják, hogy ha mindent maguk csinálnak és szorosan integrálnak, akkor jobb fogyasztói élményt nyújtanak. Mi pedig úgy gondoljuk, hogy a különböző cégek közötti specializációban sok a tennivaló, és [ez] lehetővé teszi egy sokkal nagyobb ökoszisztéma létezését.

Az egyik dolog, amit érdekesnek tartok, hogy nem igazán egyértelmű, hogy egy nyitott vagy egy zárt ökoszisztéma lesz-e jobb. Ha visszatekintünk a PC-kre, a Windows volt az, amelyik sokkal nagyobb méreteket öltött, és alapértelmezetté és normává vált, amit az emberek használtak. A Mac is jól teljesített, de szerintem a PC és a Windows volt az első számú ökoszisztéma abban a környezetben. 

Mobilon inkább fordítva mondanám. Több Android-eszköz van, mint iOS-eszköz, de úgy gondolom, hogy a fejlett országokban és az olyan helyeken, mint az USA vagy Nyugat-Európa, a felső kategóriában, a kultúrát meghatározók és a fejlesztők nagy része szerintem inkább az iPhone és az iOS felé hajlik. Szóval azt mondanám, hogy a mobilok terén az Apple igazán jó pozíciót vívott ki magának, és ezért ők a világ legértékesebb vállalata, vagy talán a világ két legértékesebb vállalatának egyike.

Forrás: 9to5Mac

De nem hiszem, hogy a jövő meg lenne írva a metaverzum számára. És úgy gondolom, hogy a mi munkánk része az, hogy továbbra is vezető kutatásokat végezzünk. Virtuális valósággal dolgozunk és kiterjesztett valósággal. Az eszközeinket alapvetően önköltségi áron vagy enyhe támogatással, illetve bizonyos esetekben az önköltségnél valamivel drágábban szállítjuk. De a lényeg az, hogy az üzletágunk nem elsősorban az eszközökért fizetett felárból áll. Azt akarjuk, hogy minél több ember lépjen kapcsolatba a készülékkel. Ennek része az is, hogy ez egy nyílt, interoperábilis ökoszisztéma legyen.

Az évtized végére egymilliárd embert tudunk elérni a metaverzumban, akik több száz dolláros digitális kereskedelmi forgalmat bonyolítanak le. Ha ez sikerül, akkor még ebben az évtizedben akkora üzletágat építhetünk, mint a jelenlegi hirdetési üzletágunk. Szerintem ez nagyon izgalmas dolog. Úgy gondolom, hogy ennek nagy része a nyílt metaversenynek a továbbfejlesztésével érhető el, és mi ezt fogjuk tenni.

Tehát igen, az Apple lesz a versenytársunk. Azt hiszem, ez elég egyértelmű, de valójában egy nagyon kemény versenytárs. Nem csak arról van szó, hogy van egy eszközük, amely több funkcióval rendelkezik, mint mi. Ez egy nagyon mély, filozófiai verseny arról, hogy milyen irányba kellene haladnia az internetnek. És büszke vagyok a befektetéseinkre, amelyekkel segítünk a nyílt metaversenyt előmozdítani, és remélhetőleg a számítástechnika következő verzióját egy kicsit nyitottabbá tenni.

Borítókép: Meta

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó