IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Hamarosan mobilon is elérhető lehet a SpaceX Starlink szolgáltatása

Az FCC-hez hétfőn benyújtott beadványából kiderül, hogy a SpaceX a 2 GHz-es frekvenciát szeretné hozzáadni a Starlink-engedélyéhez mobilfelhasználók számára. Bár nem sokat tudunk arról, hogy ez mit jelent, ez lehet a kezdete annak, hogy szolgáltatását mobiltelefon-felhasználóknak is kínálja.

A SpaceX műholdas internetszolgáltatása, a Starlink az elmúlt években jelentősen bővült. A műholdak száma idén az egekbe szökött, a SpaceX jelenleg több mint 2500 műholdat üzemeltet pályán, közel félmillió előfizetővel.

A 2 GHz-es frekvenciára való kiterjesztés azt jelentené, hogy jeleit kevésbé befolyásolnák az akadályozó tárgyak, és használható lenne a kisebb eszközök, például az okostelefonok számára. A beadványt először a PCMag találta meg, és leírja, hogy a Starlink lefedettségének 2GHz-re való kiterjesztése minden amerikai számára előnyös lesz.

Forrás: Independent

Az emberek nagy többsége egyre inkább igényli az összeköttetést, bárhol, bármikor és bármit is csináljon. Különösen ahhoz szoktak hozzá, hogy kis, kézben tartott eszközökkel tudnak kapcsolatot létesíteni, amelyeket magukkal vihetnek vagy mobil platformokra erősíthetnek.

A SpaceX azt állítja, hogy ebbe az irányba a Swarm, egy nanoszatellit-technológiával foglalkozó vállalat tavaly augusztusi felvásárlásának köszönhetően tud terjeszkedni, mely adatokat szolgáltat IoT eszközök számára.

A hétfői FCC-bejelentés szerint a meglévő Starlink műholdak nem lennének képesek a mobil szolgáltatásra. Így ehelyett a SpaceX kijelentette, hogy új modulokat rögzítene a műholdakhoz, és egy kis mobil eszközt állítana elő, amelyhez a felhasználók a földön csatlakozhatnának.

A SpaceX által javasolt kis kézi készüléket a nagy tányér helyett használnák, amelynek áramellátásához fali konnektorra van szükség. Az FCC-bejelentés azonban nem részletezi, hogy ez a készülék hogyan fog kinézni, vagy pontosan mekkora lesz.

Forrás: Daily Express

Mark Gurman először 2019-ben számolt be arról, hogy az Apple vizsgálja a műholdas kapcsolat hozzáadását az iPhone-okhoz. Lehet, hogy a Starlink mobilfelhasználóknak funkció a SpaceX és az Apple együttműködését jelenti?

Valószínűleg még nem, de gyorsan meghúzhatja a határt a két vállalat között, mivel nem valószínű, hogy az Apple saját műholdakat fog fejleszteni. Más műholdkonstelláció-szolgáltatók versenyezhetnek az Apple-lel való együttműködésért. A OneWeb már néhány éve építi LEO konstellációit, és az Amazon Project Kuiper vállalkozása is hamarosan indulhat.

A LEO konstellációknak lenne a legtöbb értelme az Apple számára, mivel alacsonyabb késleltetést biztosítanak, mint a ViaSat vagy mások geostacionárius műholdjai. 

A SpaceX szerint például a mobilszolgáltatásának késleltetése akár 50 ms is lehet, ami állítása szerint a felhasználók számára nem lenne észrevehető. Ez a fajta alacsony késleltetésű szolgáltatás követelmény lesz az Apple számára, ha végigviszi a műholdas iPhone-opciót. Kezdetben az Apple várhatóan csak arra fogja használni a műholdas kapcsolatot, hogy SOS-jelzőként szolgáljon a mobiltelefon-vétel nélküli területeken.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a mobilfelhasználói Starlink-szolgáltatás a meglévő Starlink-előfizetés kiegészítése lehet, de meg kell várnunk a további részleteket, ha az FCC jóváhagyja a kérelmet.

Kapcsolódó cikkeink

Továbbra is fenyegetnek a veszélyes Wi-Fi-nevek

Anikó

A Samsung a Huawei babérjaira tör

Anikó

Egyre nagyobb teret nyer az 5G a világon

Anikó