IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A mini LED lehet az elkövetkezendő évek Macjeinek meghatározó trendje

Ming-Chi Kuo elemző szerint az, hogy az Apple mini LED paneleket használ a következő MacBook modellcsaládokban, katalizálni fogja a beszállítói beruházásokat, és az egész iparágat a kijelzőtechnológia bevezetése felé tereli.

A 12,9 hüvelykes iPad Próhoz hasonlóan az Apple hamarosan megjelenő, újratervezett 14 és 16 hüvelykes MacBook Prói is mini LED kijelzőket fognak tartalmazni. A MacRumors által látott legutóbbi befektetői jegyzetében Kuo szerint ez ösztönözni fogja a stratégiai beszállítói befektetéseket a technológiába, ami lehetővé teszi az Apple számára, hogy diverzifikálja a beszállítási kockázatot és csökkentse a gyártási költségeket.

Forrás: MacRumors

„Úgy véljük, hogy elsősorban a Macbookok, nem pedig az iPadek hajtják a mini LED panelek szállítását. A MacBook-eladások nem nagyon nőttek az elmúlt években. Arra számítunk azonban, hogy jelentősen, 20%-kal, vagy még nagyobb mértékben nőnek 2021-ben és 2022-ben, a mini LED panelek, az Apple Silicon és a teljesen új formatervek bevezetésének köszönhetően.

Az idén esedékes, újratervezett 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro modellek várhatóan a következő generációs Apple Silicon chipeket, a Touch Bar eltávolítását, a MagSafe mágneses tápkábel visszatérését, valamint a HDMI-porttal és SD-kártya foglalattal ellátott, összességében új dizájnt tartalmazzák majd.

Kuo úgy véli, hogy az Apple már aktívan keresi a kulcsfontosságú mini LED komponensek másodlagos beszállítói, és ha a mini LED laptopok pozitív visszajelzéseket kapnak, akkor más gyártók és beszállítóik elkerülhetetlenül a technológia átvételére fognak sarkallni.

Az Apple a MacBook Air vékonyabb és könnyebb változatát is fejleszti, amely a jelenlegi modellnél vékonyabb kávával és a pletykák szerint 13 hüvelykes mini LED kijelzővel rendelkezik majd, ami a jelenlegi MacBook Air kijelzőjének továbbfejlesztése lesz.

Egy korábbi befektetői jegyzetben Kuo azt mondta, hogy a 2022-es MacBook Air modellek többféle színben lesznek kaphatók, valószínűleg hasonlóan a 24 hüvelykes iMac színeihez.

A 2023-ra előre tekintve Kuo az Apple micro LED technológián végzett munkáját emeli ki, mint a kijelzőpiac következő jelentős zavaró tényezőjét.

Bár a nevek hasonlóak, a micro LED és a mini LED kijelzők között jelentős különbségek vannak. A mini LED ugyanaz, mint a ma használt LED-háttérvilágítás, de sokkal több LED-del, így több tompítási zóna áll rendelkezésre, míg a micro LED az OLED-hez hasonló, önfelszabaduló pixelekkel, amelyek mindegyike önállóan világítható.

Az Apple is dolgozik a micro LED technológián, de a mini LED először az iPadekben és a Macekben fog megjelenni, mivel a micro LED technológia jelenleg nagyon drága.

Előrejelzések szerint a mikro-LED gyártási költsége 2023-2024-től kezdődően jelentősen javulni fog, így valószínűleg 2023-tól kezdve ez lesz a piac középpontjában.

Mark Gurman, a Bloomberg újságírója szerint az Apple idén ősszel több eseményt is tervez, amelyeken új iPhone-okat, Apple Watch modelleket, frissített AirPodsokat, egy újratervezett iPad minit és újratervezett mini LED-es MacBook Prókat mutat be.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó