IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ezek a funkciók maradhatnak még ki az iOS 15-ből szeptemberben

Az Apple júniusban, a WWDC 2021 alkalmával jelentette be az iOS 15-öt, amely számos új funkciót tartalmaz, többek között valós idejű médiamegosztást a FaceTime-ban, újratervezett Safarit, Fókusz módot és még sok mást. Azonban, bár az iOS 15 valószínűleg mindenki számára megjelenik a jövő hónapban, vannak olyan funkciók, amelyek nem lesznek elérhetőek a felhasználók számára az első napon.

Minden évben, a végső béta fázisban vannak olyan, korábban bejelentett funkciók, amelyeket az iOS új verziójának hivatalos kiadása előtt eltávolítanak. A legtöbb esetben az Apple azért távolít el egy funkciót, mert az még nem működik megfelelően, így a mérnököknek több időre van szükségük, hogy mindent kijavítsanak.

Vannak olyan funkciók is, amelyeket a WWDC-n jelentettek be, de várhatóan egy későbbi frissítéssel érkeznek majd. Nézzük, idén melyek lehetnek ezek:

SharePlay

Forrás: 9to5Mac

A SharePlay az iOS 15 egyik legfontosabb funkciója, mivel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy FaceTime-on keresztül megosszanak egy dalt, videót vagy akár a készülék képernyőjét másokkal. Ez volt az első funkció, amelyet az Apple a WWDC 2021 színpadán mutatott be, és a fejlesztők és más bétafelhasználók számára volt elérhető – egészen mostanáig.

Az iOS 15 béta 6 kiadását követően az Apple megerősítette, hogy a SharePlay funkciót letiltották, és nem lesz benne az iOS 15 első nyilvános kiadásában. A vállalat nem részletezi a SharePlay késleltetésének okait, de arra kéri a fejlesztőket, hogy távolítsák el a funkciót az alkalmazásaikból, ha azt tervezik, hogy röviddel a hivatalos megjelenés után frissítik azokat az iOS 15 támogatásával.

Adatvédelmi jelentés az appokban

Forrás: 9to5Mac

Az Apple folyamatosan újabb adatvédelmi kontrollokkal bővíti operációs rendszerét, és a vállalat az iOS 15-tel együtt egy új App Privacy Reportot is bejelentett. 

A Beállítások egy szekciójában megnézheted, hogy az alkalmazások milyen gyakran fértek hozzá a tartózkodási helyedhez, a fotóidhoz, a kamerádhoz, a mikrofonodhoz és a kontaktjaidhoz az elmúlt hét napban. Azt is megmutatja, hogy mely alkalmazások léptek kapcsolatba más domainekkel, és hogy mikor léptek kapcsolatba velük. 

Sajnos az App Privacy Report engedélyezéséhez egy későbbi iOS 15 frissítésre lesz szükség, mivel az Apple szerint a jelentés nem lesz elérhető az induláskor.

Egyéni e-mail domain

Az Apple csendben megerősítette a weboldalán, hogy a felhasználók saját domaineket használhatnak majd az iCloud e-mail címek testreszabásához. Az új lehetőségnek az iCloud családi megosztáson keresztül a családtagokkal is működnie kell.

Ez a lehetőség egyelőre nem érhető el az iOS 15 béta-felhasználók számára. Az Apple nem mond semmi konkrétumot az egyéni e-mail domain opcióról, de azt mondja, hogy néhány iCloud+ funkció még idén érkezik, így ez lehet az egyik ilyen.

Részletes 3D-s navigáció a CarPlay-ben

Forrás: 9to5Mac

Az Apple a 2021-es WWDC-n bemutatta, hogyan fejlesztette tovább a Térképek alkalmazást az iOS 15-tel, amely mostantól 3D-s interaktív földgömböt, új vezetési funkciókat, továbbfejlesztett keresést, szerkesztői útmutatókat és egyes városokban részletes épület alaprajzokat tartalmaz.

Míg a funkció jelenleg az iOS 15 bétában él, ugyanez nem található meg az Apple CarPlayben. A vállalat szerint a 3D-s részletes navigációnak egy későbbi időpontban kell megérkeznie a CarPlay-be.

Digitális örökös

Az Apple végre lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy haláluk esetén örökös kontaktot állítsanak be az Apple ID-jukhoz. Ezek a kontaktok ezután a jelszó birtoklása nélkül is hozzáférhetnek a fiókhoz és az adatokhoz. Természetesen ehhez bizonyítani kell, hogy az Apple ID tulajdonosa meghalt.

A Legacy Contacts funkció a negyedik kiadásig elérhető volt az iOS 15 béta-felhasználói számára, de mostanra eltávolították. Az Apple szerint a lehetőség “egy későbbi kiadásban visszatér”.

Univerzális vezérlés

Forrás: 9to5Mac

Az univerzális vezérlés az iOS 15 egyik legjobban várt funkciója. A WWDC-n bemutatott funkció lehetővé teszi a Mac-felhasználók számára, hogy a fő számítógép billentyűzetével és egerével vezéreljenek egy iPadet vagy akár egy másik Macet.

Egyetlen billentyűzet és egér vagy trackpad mostantól zökkenőmentesen működik a Mac és az iPad között – akár több eszközhöz is csatlakoztatható. Mozgasd a kurzort a Macről, egyenesen az iPadre, gépelj a Macen, és az megjelenik az iPadeden.

Az Apple sosem mondta, hogy az univerzális vezérlés egy jövőbeli kiadással érkezik, de eddig a funkciót nem adták hozzá az iOS 15 bétához, ami arra utal, hogy a felhasználóknak még egy kicsit várniuk kell, hogy a Mac-jükkel irányíthassák az iPadet.

Az itt említett funkciók némelyike valószínűleg az iOS 15 jövőbeli frissítéseiben, például az iOS 15.1 vagy az iOS 15.2 verziójában kerül majd bele. Remélhetőleg ezek mind elérhetőek lesznek a nyilvánosság számára az év végéig.

Borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó