IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A részvényesek félrevezetése miatt perlik az Apple-t

Az angliai Norfolk Megyei Tanács szerint Tim Cook szándékosan nem tájékoztatta a befektetőket a gyengülő kínai keresletről, holott birtokában volt az információ.

Norfolk egyike Anglia 48 ún. ceremoniális megyéjének, a közigazgatási terület saját nyugdíjpénztárt kezel, melynek becsült értéke 3,7 milliárd font. Az alap többek között Apple-részvényekkel igyekszik fialtatni a befizetéseket, ám a megyei tanács a jelek szerint elégedetlen a cupertinóiakkal, mivel nemrég csatlakoztak egy csoportos keresethez, ami a részvényesek félrevezetését kéri számon a cégen.

A kereset tárgyát képező eset még 2018. november 1-jén történt, amikor Tim Cook egy elemzőknek tartott telefonos konferencián úgy nyilatkozott, hogy Kínában nincs „keresleti nyomás”, azaz nincs probléma az eladásokkal. A hónap végén viszont a médiában már olyan értesülések bukkantak fel, hogy a cég visszafogja a legújabb iPhone-ok (XR, XS, XS Max) gyártását, mivel a kereslet nem az elvárásoknak megfelelően alakult. Januárban pedig Cook már arról számolt be a részvényeseknek, hogy az USA-Kína kereskedelmi háború miatt a nyereség nagyjából 6 milliárd fonttal elmarad a korábban kalkulálttól.

Norfolk megye álláspontja szerint a CEO-nak már a november eleji megbeszélésen tudnia kellett, hogy a telefonok nem fogynak a remélt ütemben. A keresetet előzetes elbírálását november 4-én tárgyalták, méghozzá ugyanaz az Yvonne Gonzalez Rogers bírónő, aki az Apple vs. Fortnite ügyet vezeti. Gonzalez-Rogers úgy ítélkezett, hogy a per megindítható, így a cupertinóiaknak újabb jogi csatával kell szembenézniük.

A bíra indoklása szerint ugyan elképzelhető, hogy Cook az elemzőkkel folytatott beszélgetés idején még nem tudott részletekről beszámolni, ám a „hihetőség határát feszegeti”, hogy ne lett volna tisztában az aktuális kereskedelmi nehézségekkel és az Apple-re gyakorolt lehetséges hatásukkal. Az Apple-nél eközben nem látnak bizonyítékot arra, hogy valóban félrevezették volna a befektetőiket.

Forrás: Eastern Daily Press

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó