IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Epic vs. Apple – A bíró szerint az Epic nem volt őszinte

A legutóbbi meghallgatás nem úgy alakult, ahogy a Fornite fejlesztője szerette volna, a tényleges tárgyalásra viszont valószínűleg csak 2021 nyarán kerül sor.

Ahogy az az elhúzódó ügyeknél lenni szokott, az Epic vs. Apple balhé visszhangja is elült kissé a csetepaté augusztusi kirobbanása óta, ami persze nem teszi kevésbé fontossá a két cég csatáját. A tét ugyanis nem kicsi: mire a huzavona végére érünk, eldől, hogy milyen jogok illetik meg az olyan nagy és befolyásos platformok üzemeltetőit, mint az App Store. Emlékeztetőül: a perpatvart a Fortnite mögött álló Epic Games kezdeményezte, mivel elégedetlenek a 30 százalékos jutalék mértékével, amit a cupertinóiak az alkalmazásboltjukon keresztül lebonyolított vásárlások után vonnak le.

A stúdió ezért a szabályok célzott áthágásával saját fizetési rendszert épített a népszerű játékba, amire válaszul az Apple törölte az appot az áruház kínálatából. Az Epic vezetőségét ez persze egyáltalán nem lepte meg, s a közvéleményt frappáns paródiavideóval tüzelve perre mentek az Apple-lel a jutalék  és az App Store monopóliumának eltörléséért. Gondosan előkészített harcukhoz azóta mások is csatlakoztak, így a stúdió most a Coalition for App Fairness  nevű csoport tagjaként igyekszik változást elérni.

Az ügy jelenleg a meghallgatási fázisnál tart, melynek során az Epic egy előzetes végzést szeretne kikényszeríteni, ami az ítélet megszületésééig kötelezné a cupertinóiakat a Fortnite visszahelyezésére az App Store-ba. A legutóbbi meghallgatáson elhangzottak tükrében viszont erre nem sok esély mutatkozik, mivel az eljárást vezető Yvonne Gonzalez Rogers bíró a jelek szerint nincs elájulva stúdió stratégiájától.

Yvonne Gonzalez Rogers bíró. Forrás: Jason Doiy/The Recorder

Az Epic Games ugyanis saját hiteles státuszára és évekre visszanyúló jelenlétére hivatkozva érvelt az Apple azon álláspontja ellen, hogy biztonsági megfontolások miatt mindenképp szükség van az App Store szigorú kontrolljára. A bírónő viszont rámutatott, hogy a fizetési rendszer előzetes bejelentés nélküli implementálásával az Epic hazudott az Apple-nek, ami szerinte már önmagában igazolja a biztonsági kockázat fennállását.

Sok ember van a nyilvánosságban, akik hősnek tartanak azért, amit tettetek, de ez még mindig nem őszinte.

Rogers arra is kitért, hogy nem a cupertinóiak az egyetlenek, akik az App Store-hoz hasonló, kizárólagos fizetési rendszerre épülő áruházakat üzemeltetnek. Példaként a Nintendót, a Sonyt és a Microsoftot említette, hozzáfűzve, hogy szerinte az Epic arra kéri, hogy ne vegye figyelembe az iparág gazdasági szabályszerűségeit. A bírónőt arról sem sikerült meggyőzni, hogy a saját fizetési rendszerének erőltetésével az Apple illegális termékkapcsolást valósít meg. Rogers ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nem látja, hogy a fizetési rendszer az App Store-tól különálló termék lenne.

Jelenleg tehát így állunk, de messze még a vége, mivel a bírónő úgy nyilatkozott, hogy a beosztása miatt 2021. júliusánál korábban nem kerülhet sor a tényleges tárgyalásra.

Forrás: CNN

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó