IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Magyar dizájnkoncepción az új Mac mini

Kádár Viktor, az ALTRD Studio vezető tervezője ismét új formát álmodott az egyik legnépszerűbb Apple számítógépnek. 

Egy nap választ minket el attól, hogy az Apple lerántsa a leplet az új Apple Silicon processzorokkal szerelt Macekről és ezzel új korszakot nyisson a személyi számítógépek piacán. A cég az idei fejlesztői konferenciáján jelentette be, hogy az eddig megszokott Intel processzorokat saját tervezésű ARM alapú lapkára cseréli. Ez a váltás nagyon izgalmas szemléletváltást hozhat a piacon. Az Apple mobil processzorai évről évre energiatakarékosabbak, miközben hatékonyságuk első a piacon. Az iPad Pro fejlesztési vonala egy olyan irányba vitte a cég hardvertervező részlegét, hogy idén a már gyakorlatban is bizonyított bivalyerős alacsony fogyasztású táblagép processzorok továbbfejlesztett változata kerül az új Mac számítógépekbe.

A keddi One More Thing esemény alatt többnyire új MacBookokra lehet számítani, viszont a májusban fejlesztőknek kiadott A12Z processzorral rendelkező Mac mini megmozgatta az ALTRD Studio csapatának fantáziáját. Viktor szerint, aki a csapat designere, az Intel – Apple Silicon váltás új távlatokat nyithat a hordozható gépek piacán. Az Apple-től már megszokott integráltság lévén teljesítmény és üzemidő növekedéssel is számolhatunk a MacBookok esetén. Emellett pedig nagyon izgalmasnak tartja, hogy a már előzetesen bemutatott iPadOS és macOS közti átjárhatóság milyen új lehetőségeket kínál a felhasználóknak és hogyan formálja az operációs rendszerek felhasználói felületeit.

A jó dizájn a legapróbb részletekig alapos, ebben a kijelentésben minden benne van. Ma már mindenhol általános szemléletként tanítják Dieter Rams és a funkcionalista iskola kettősét. Napjainkban az Apple tömegtermékei példázzák ezt a legjobban, a saját tervezésű processzorok pedig ismét ebbe az irányba való elmozdulást jelenti.
meséli Viktor

De vajon ez mit nyújthat a hánytatott sorsú Mac mini esetén? – A kocepció mögött álló csapat véleménye szerint a váltás újra elhozhatja a Mac mini eredeti célját: egy kompakt, megfizethető, mégis modern asztali gépet. Az új processzor akár még az áron is faraghat, ugyanakkor az Apple  nagyon okosan használta a legnagyobb fegyverét a piaccal szemben. A gép házának szürkére festése egy olyan csavart hozott a termékpalettán, ami a professzionális termékvonalba emeli a gépet, ugyanakkor szinte semmilyen egyéb változtatás nem történt tervezés szempontjából. A cupertinóiak régi hagyománya a gyönyörű dizájnra való alapozás, érdekes hogy később a Mac Próval visszatértek a régi klasszikushoz, az eloxált és gyöngyszórrással felkeményített felület eredeti ezüst színéhez. A képeken látható koncepció is ebből indul ki, miközben a régi forma világát egy új köntösbe helyezi.

A koncepcióban elképzelt gép az új processzor kisebb fogyasztása és a teljes integráció lévén immár sokkal kisebb mérettel rendelkezik, mindössze 13x13cm-es alapterületű, vastagsága pedig 2,6 cm, alig nagyobb mint egy 2,5-inches nagyobb tárkapacitású külső merevlemez. Ezzel az elképzeléssel mai szemmel is valóban mini lehetne a Mac mini.

Ha Apple koncepciókról van szó, akkor a srácok nevei időnként felmerül a tematikus hiroldalakon. Régi olvasóink számára már ismerős lehet a fiúk új ötletekre való kíváncsisága. Korábbi munkatársunk Patrik, és Viktor akinek elképzeléseire ezek a munkák épülnek, most már közös vállalkozásként valósítják meg startup cégek és kreatívügynökségek ötleteit a fizikai, digitális termékek és marketingeszközök piacán. 

Kapcsolódó cikkeink

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Mac Pro, Mac mini és iMac Pro – mi jöhet még?!

Anikó

Így váltak el Jony Ive és az Apple útjai

Anikó