IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Samsung az Apple-től szipkázhatja el a mérnököket a saját GPU gyártásához

A Samsung idén januárban megerősítette, hogy következő zászlóshajójában már megtalálható lesz az AMD-vel közösen kidolgozott egyedi mobil GPU. Most már azt is tudjuk, hogy ez nem a Galaxy Note 21 lesz, hiszen a Samsung azt is bejelentette, hogy idén nem lesz új Galaxy Note.

Sokan úgy vélték, hogy talán a Galaxy Z Fold 3 lesz az, amiben érkezhet az új GPU. De ez is valószínűtlennek tűnik. Egy új jelentés pedig azt állítja, hogy a Samsung júniusban mutatta volna be az egyedi AMD GPU-t. A vállalat azonban úgy döntött, hogy egy eltolja egy hónappal a bemutatót.

A rendszeres szivárogtató @UniverseIce ma egy új hírrel jelentkezett. A Samsung AMD egyedi GPU-ját állítólag júniusban kellett volna bemutatni. A szivárogtató szerint azonban a bejelentést most júliusra halasztották. Azt állítja, hogy a Samsung a chipekkel kapcsolatos egyéb részletek mellett a következő hónapban fogja felfedni ennek az AMD GPU-nak a teljesítményét az Exynos processzor mellett.

Az állítás alátámasztására nincs kézzelfogható bizonyíték, így alapvető fenntartásokkal kell kezelni. Azt tudjuk, hogy a Samsung és az AMD már dolgozott egy GPU-n. A Samsung maga is utalt arra, hogy a bevezetés az egyik közelgő zászlóshajóhoz lesz kötve. Így teljesen egyértelmű, hogy csak idő kérdése, hogy mikor mutatják be ezt a Samsung AMD egyedi GPU-t.

Az AMD vezérigazgatója, Dr. Lisa Su tulajdonképpen nemrég még többet árult el a bevezetésről. Dr. Su megerősítette, hogy a következő Samsung Exynos processzorban ez az új GPU lesz megtalálható. A teljesen vadonatúj Exynos chip hivatalosan talán csak az év végén kerülhet piacra. Valószínűleg a Galaxy S22 sorozat lesz az első mobilkészülék, amely megkapja.

Kering egy másik pletyka is az interneten, mely szerint a Samsung megpróbál korábbi Apple- és AMD-mérnököket felvenni egy egyedi chiparchitektúra-projekthez.

A dél-koreai nyelvű Clien.net fórumon megjelent pletyka szerint a Samsung tárgyalásokat folytat az Apple és az AMD korábbi architektúramérnökeivel. A fórumbejegyzések állítása szerint a végcél egy saját, egyedi architektúra létrehozása a Samsung számára.

Állítólag a Samsung egy olyan korábbi mérnökkel tárgyal, aki az Apple chiparchitektúrájának fejlesztését irányította. Bár a fórumbejegyzések szerint a mérnök irányítaná a projektet és a csapatot, konkrét személyeket nem neveznek meg.

Természetesen lehetetlen ellenőrizni a fórumbejegyzésekben szereplő információk hitelességét, így erre sem kell mérget venni.

Nem ez lenne az első eset, hogy az Apple volt munkatársai vonzó munkaerőnek bizonyulnak a chipgyártók számára. Januárban a Qualcomm felvásárolta a Nuvia chiptervező céget, amelyet olyan Apple-vezetők alapítottak, akik az Apple Silicon és más chipekkel kapcsolatos projekteken dolgoztak a cupertinói technológiai óriásnál.

Borítókép: AMD

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó