IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Sunyiban nyomkövető appokat telepít a felhasználók készülékeire a Google?

Massachusetts államban hivatalos COVID kontaktuskövető alkalmazást telepítették néhány telefonra, állítólag anélkül, hogy értesítették vagy megkérdezték volna a felhasználókat.

Mivel egy felfoghatatlanul nagy nemzetközi vállalatról van szó, logikus, hogy az embereknek általában fenntartásaik vannak a Google-lal szemben. Néhány massachusettsi lakos most még jobban átérzi a gyanakvást, miután észrevették, hogy az állam hivatalos COVID kontaktuskövető alkalmazását telepítették a telefonjukra, állítólag mindenféle figyelmeztetés vagy engedély nélkül.

A vádak felhasználói kommentek formájában érkeztek a Play Store-ban az Exposure Notifications Settings Feature – MA applikációhoz. Az Ycombinator nem sokkal később pedig már közzé is tette a történetet. Bár a vélemények nagy része összeesküvés-elméletekkel alapozza meg a vádat, a felhasználók egyöntetűen arra panaszkodnak, hogy harmadik féltől származó alkalmazásokat töltenek le a hardverükre engedély nélkül. Ez pedig konteó ide, konteó oda, problémás.

A Google támogatási dokumentációja szerint a COVID nyomkövető alkalmazást manuálisan kell letölteni, majd a felhasználónak ismét manuálisan kell engedélyeznie a kontaktus értesítéseket. A másodlagos módszer az, hogy magában a Google alkalmazásban manuálisan engedélyezi a kontaktus értesítéseket.

Néhány felhasználó azonban arról számolt be, hogy nem csak, hogy nem telepítették manuálisan a massachusettsi kapcsolatkövető alkalmazást, de a Google alkalmazásban az Exposure Notifications opciót is letiltották. Mivel ez a helyzet, nem világos, hogyan települhetett a háttérben egy olyan alkalmazás, amelyet feltehetően olyan felhasználók számára választottak ki, akikről a Google megállapította, hogy jelenleg vagy korábban Massachusettsben tartózkodtak. Más felhasználók, akik a Google-alkalmazáson keresztül jelentkeztek be a rendszerbe, azt tapasztalták, hogy a megfelelő állami alkalmazások automatikusan települtek.

Az Android Police csapatának legalább egy tagja hasonló problémákat tapasztalt, aki Kaliforniából Arizonába vezetett úgy, hogy a Google értesítés opciót manuálisan kikapcsolta, de az arizonai kapcsolatkövető alkalmazást mégis telepítve találta. Ez a probléma tehát túlmutathat Massachusettsen.

Valószínűbbnek tűnik, hogy inkább hozzá nem értésről van szó, mint rosszhiszeműségről vagy a Nagy Testvér túlkapásáról. De őszintén szólva az emberek joggal háborodnak fel, függetlenül a probléma okától. A Google egyelőre még nem kommentálta az eseményeket.

Kapcsolódó cikkeink

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Google: az Apple visszatartja a fejlődést

Anikó

Eszméletlen összeget költöttünk appokra 2021-ben is

Anikó