IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Samsung következő okosórája már vércukorszintet is mérhet

Az év második felében érkező Samsung Galaxy Watch 4 új intelligens szolgáltatásként vércukorszint méréssel is szolgálhat. A technológia optikai érzékelőt alkalmaz, így vérvétel nélküli mérésre képes, és várhatóan nagyban hozzájárul a cukorbetegek és a egészséges emberek kezeléséhez.

Miután a vérnyomásmérés és az EKG funkciókat már beépítettek a legújabb Galaxy Watchokba, amit az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Minisztérium tavaly engedélyezett. Most készülnek a vércukorszintmérési funkció beépítésére, ami nagy felbolydulást okozhat a viselhető okoseszközök piacán.

Forrás: Samsung

A Samsung Electronics fáradhatatlanul dolgozik három új hordható eszközön, amelyeket a csuklón viselhetünk. Ezeket majd az év második felében a soron következő Galaxy UNPACKED eseményen mutathatnak be. Úgy tűnik, hogy a vércukorszintmérésére képes intelligens óra neve vagy Galaxy Watch 4 vagy Galaxy Watch Active 3 lesz.

Ez a technológia lehetővé tenné, hogy a diabéteszes betegeket szúrás nélkül kaphassanak képet a vércukorszintjük alakulásáról az egész nap során. A Samsung új Galaxy Watcha által összegyűjtott adatok alapján pedig képesek lehetnek szisztematikusabban kezelni napi rutinjukat, gyógyszerezésüket vagy akár étkezéseiket.

A múltban a Samsung az MIT kutatócsoportjával együtt végzett, Raman spektroszkópián alapuló, nem invazív vércukorszintmérési technológiával kapcsolatos kutatásait a Science Advances nevű nemzetközi tudományos folyóiratban jelentette meg.

A Raman spektroszkópia egy olyan molekuláris spektroszkópia, amely a fény és az anyag kölcsönhatását használja fel, hogy betekintést adjon az anyag felépítésébe vagy tulajdonságaiba, hasonló módon, mint az FTIR. Míg a Raman spektroszkópia által szolgáltatott információ fényszórási folyamat eredménye, az IR spektroszkópia a fényelnyelésen alapul. A Raman spektroszkópia információt szolgáltat az intra- és intermolekuláris rezgésekről, és a reakció mélyebb megértését nyújthatja. Mind a Raman, mind az FTIR-spektroszkópia a molekula rezgéseire jellemző spektrumot biztosít („molekuláris ujjlenyomat”), és értékes az anyag azonosításához. A Raman spektroszkópia azonban további információkat adhat az alacsonyabb frekvenciájú módokról és a rezgésekről, amelyek betekintést nyújtanak a kristályrácsba és a molekuláris szerkezetbe.
Mettler Toledo

A Samsung Electronics és az MIT kutatócsoportja a Raman spektroszkópia segítségével a legmagasabb szintre tudta emelni a nem invazív mérés pontosságát.

Arról is beszámolták, hogy az Apple ugyanazt a funkciót tervezi bevezetni az ebben az évben érkező Apple Watch 7-ben is. A vállalat már előrehaladt a vonatkozó technológiákat szabadalmaztatásával, és már a kereskedelemi fogalomba hozatal előtt teszteli a funkció megbízhatóságát és stabilitását.

A Philosys Healthcare nevű dél-koreai vállalkozás egy olyan vércukorszintmérési technológiát is kifejlesztett, amely nem igényel vérvételt, és jelenleg technikai megoldáson és kereskedelmi forgalomba hozatalon dolgoznak. Hovatovább, a Quantum Operation nevű japán startup az idei CES során egy intelligens karóra prototípust mutatott be, mely egy kis optikai spektrométerrel képes mindössze 20 másodperc alatt mérni a vércukorszintet.

Forrás: Samsung

A legfontosabb azonban, hogy ezek a vállalatok jóváhagyást kapjanak kormányuktól. Mivel technológiáik és termékei felhasználhatók cukorbetegek orvostechnikai eszközeiként, engedélyt kell kapniuk az élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóságoktól is. 

Forrás: Android Authority

Kapcsolódó cikkeink

A Samsung ismét az Apple új készülékén élcelődik

Anikó

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Lesz valaha összehajtható iPhone?

Anikó