IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Samsung S Pennek a világon párja sincs?

A piac jelenlegi felhozatala mellett, ha a stylusszal felszerelt okostelefonokra gondolunk, elsőre bizony az S Pennel működő Samsung Galaxy Note szériája ugorhat be. De itt még nem fújt ki a választék.

Nem kétséges, hogy a Note készülékek okkal népszerűek. A Note20 Ultra egy a legkeresettebb mobilok közül. 2020 októberétől számítva a top 5-be is befért az Egyesült Államokban és Dél-Koreában is.

De mi van azokkal az érintőceruzával is kompatibilis készülékekkel, amit nem a Samsung gyárt? Ott a Moto G Stylus, amit külön vásárolhatsz meg és a Huawei Mate sorozat, azonban ezeket a Samsung és az S Pen könnyűszerrel lenyomja, mind értékesítésben, mind pedig ismertségben. Nincs igazi verseny. Ha megnézzük a Galaxy Note20 alternatíváinak listáját, csak olyan nagyképernyős zászlóshajókat találhatunk rajta, melyek nem támogatják a stylusokat.

Forrás: Android Authority

Senkiföldjén lehet úr a Samsung vagy van még jövője és piaca az érintőceruzás készülékeknek?

A ceruzával felszerelt telefonok számára nincs óriási felvevőközönség. A Counterpoint Research tanulmányban a legkeresettebb készülékek mindegyike toll nélküli modell volt. Még a Samsung bestsellerei is a pénztárcabarátabb modellek vagy hagyományos zászlóshajók voltak, mint például a Galaxy A51 és az S20 Plus. Ráadásul nem mindenki használja a tollat, aki Galaxy Note-ot vásárol.

Ez nem meglepő. Sok embernek szüksége van okostelefonra, de csak töredékük akar jegyzetelni kézzel, firkálni vagy rögtönzött skicceket felrajzolni. A Samsung S Penjéhez hasonló érintőceruzák még a csúcskategóriás telefon-vásárlók körében is extra kiadást jelentenek, egy olyan korszakban, amikor már egyre ritkábban írunk kézzel. Ez pedig befolyásolja a versenytársak hajlandóságát a kiegészítő ismételt meghonosítására. 

Forrás: Android Authority

A Samsung arra irányul döntése, hogy S Pen támogatást ad a Galaxy S21 Ultrához hallgatólagosan elismeri, hogy a stylusok sokkal inkább extra előnyt jelentenek, mintsem szükségszerű funkciót. Ugyan ez sem cáfolni, sem megerősíteni nem hivatott a Note széria halálhírét, arra azonban mindenképpen utalhat, hogy a Samsung nem úgy számol az S Pen kiegészítővel, mint értékesítés motorjával.

Pedig egyértelműen az S Pen a legerősebb mobilos ceruza a piacon. Persze a kompetitorok is hasonó funkciókkal rendelkeznek, de általában extráik sora ott fúj ki, ahol a Samsungé még csak kezdődik. Persze mindegyikkel jegyzetelhetsz és firkálhatsz is, de az S Pen segítségével információk előnézetét is megjelenítheted, fordíthatsz és irányíthatod a prezentációdat is (a megfelelő modellekkel). Így akad bőven felhasználása, ha nem csak rajzolgatni szeretnél.

Ez természetesen fontos szempont a választásnál. A Samsung nagyjából egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a Galaxy Note széria fejlesztgetésében. Valószínűleg bármelyik kihívónak sokkal kevesebb know-how-ja van, és akár a nulláról is indulhatnak. 

Forrás: Android Authority

Egyáltalán van értelme ilyen telefont kiadni, mikor a Samsung jó néhány évvel előrébb jár? Más gyártók már korábban próbálkoztak az S Pen trónfosztásával, mindeddig sikertelenül és nagyon úgy tűnik, hogy a versenytársai nem hajlandóak újra felvenni a kesztyűt.

Az LG egyik legerősebb próbálkozása az Optimus Vu volt, ami akkoriban ütős konfignak számított. Bár a képaránya furcsa volt és megjelenése kicsit el is késett, így nem hozott olyan átütő sikert, mint a Note, hiába állt elő több variációval is az LG.

Még az opcionálisan tollat támogató telefonoknak sem sikerült az áttörés. A Sony Xperia Z Ultrával látszólag bármi használható ceruzaként, de még ez sem volt elég. A Huawei az M-Pennel sem ért el átütő sikert. Az Apple Pencil pedig nem is számít igazán. Bár az iPadeken kiemelkedő a használata, az iPhone-ok nem támogatják a kiegészítőt. 

Vajon lesz még valaki, aki jelen körülmények közt megpróbálkozik ezzel a technológiával? Fogja még valaha második aranykorát élni, mint az összehajthatós telefonok vagy szépen lassan le kell mondanunk a kézzel történő írásról?

Borítókép: Android Authority

Kapcsolódó cikkeink

A Samsung ismét az Apple új készülékén élcelődik

Anikó

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Lesz valaha összehajtható iPhone?

Anikó