IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Spotify behúzta az egyik legnagyobb YouTube-os podcastert és saját Podcast birodalmat épít

Toplistákkal újít a Spotify, hogy ellopkodja az Apple és YouTube felhasználóit.

Korábban már írtunk róla, hogy a Spotify egy új csomaggal, a Duóval szeretné bővíteni az elérhető előfizetések, és persze az előfizetők számát. Az újítgatások folytatódnak, ugyanis most a podcast szekcióba is ölnek egy kis pénzt. Persze ez már idén májusban megtörtént, amikor leszerződteték Joe Rogant, aki a YouTube-nál elhozta a videós podcastok aranykorát. 10 milliós követőtáborának készítette a The Joe Rogan Experience nevű videós podcast sorozatot, amit az év második felétől már Spotifyon fog sugározni, röpke 100 millió dollár fejében.

A Spotify ezzel a lépésével nyilvánvalóan arra készült, hogy népszerűsítse a Podcast szekcióját, de még messzebbre mentek, ugyanis az Apple Podcast rangsor mintájára ők is csinálnak listákat. Két fő listával készülnek, ezek a Top Podcastok és a Népszerű Podcastok. Mivel már egyre több és különböző kategóriájú műsor hallgatható a felületen, nehéz volt már elnavigálni a tartalmak között.

Népszerű Podcastok listája – Forrás: AndroidPolice

A Top Podcastok listáján 200 podcast fog elférni és a hallgatók száma fogja meghatározni a sorrendet, a Népszerű Podcastok listán pedig 50 olyan műsor lesz hallgatható, amire mostanság hirtelen sokan rákattantak. Az Android és iOS felhasználók 26 országban már ma kipróbálhatják az új feature-t. Ha Magyarországot keresed és utálod a hosszú listákat, segítek nálunk még nem elérhető. A következő országokban viszont igen: Argentína, Ausztrália, Ausztria, Brazília, Kanada, Chile, Kolumbia, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Írország, Olaszország, Japán, Mexikó, Új-Zéland, Norvégia, Fülöp-szigetek, Lengyelország, Spanyolország, Svédország, Hollandia, Egyesült Királyság és Egyesült Államok.

Ráadásul az ausztrálok, brazilok, németek, mexikóiak, amerikaiak, az Egyesült Királyság állampolgárai és a Spotify hazai közönsége, a svédek 17 további toplistát kapnak, amik kategóriánként is mutatnak 50 legnépszerűbb podcastot. Ezek a kategóriák a Művészet, Üzlet, Humor, Oktatás, Fikció, Egészség, Történelem, Szabadidő, Zene, Hírek, Vallás és Spiritualitás, Tudományok, Szociológia és Kultúra, Sportok, Technológia, Krimi és TV & Filmek.

Legnépszerűbb podcastok a Hírek kategóriában – Forrás: AndroidPolice

A felhasználók nem csupán a saját országaik toplistáját fogják látni, hanem a többiról is szemezgethetnek. A Spotify a podcasterekkel is jófej, ugyanis értesíti majd őket, ha valamelyik országban/kategóriában meglépték a toplistát.

Jól jön ez az újítás azoknak, akik szeretik a podcasteket, ugyanis eddig az iTunes Charts szolgált jól, ha válogatott műsorra fájt a fogunk. Mint iPhone tulajdonos, aki 6 éve Spotify Prémium előfizető, és eszembe nem jutott soha Apple Musicra váltani, örülök a podcastok optimalizálásnak, de remélem nem kell sokat várnunk, mire hozzánk is eljut a dolog.

Te hallgatsz podcastokat és örülnél, ha Magyarországon is elérhető lenne hamarosan a szolgáltatás, vagy hidegen hagy? 

Forrás és borító: AndroidPolice

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó