IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A törött Thunderbolt kábel és LG monitor kalandjai

Otthoni setupom egy Thunderboltos LG monitorhoz csatlakoztatott MacBook Pro, állványban, szépen összecsukva. Nagyon szeretem, nagyon minimál. Csak azzal nem számoltam, mekkora az esélye, hogy az asztal széléről leverem a gépet.

Pedig pontosan ez történt még a karantén elején, frissen hazaérkezve a kollégiumból. Egy kábelt akartam bedugni a monitor hátuljába, mire megbillentettem a laptopot, ami így egy méter zuhanás után a parkettán csattant. Két szívinfarktus lábon kihordva, majd mint egy eunuch a beavatkozás után rogytam össze könnybe lábadt szemekkel a laptop előtt.

A gép épségben van!

Valami csodával határos módon semmi kivetni valót nem találtam a MacBookon kívülről, pedig én aztán macerás egy ember vagyok. Félve nyitom ki, ott is minden rendben.

Az áldozat. Sajnos a törött kábelről nem készült fotó

Engem ilyenkor megszállnak a védőangyalok, vagy nem tudom, hasonlót a Jet Black iPhone 7-esemmel játszottam el, amiről aztán minden Apple fan tudja hogy mennyire karcolódik. Az a járóköven siklott végig és érkezett meg a szőnyeg széléig totál makulátlanul. Ki is állítottam vitrinben, had sugározza a pozitív energiát.

Visszatérve a laptophoz. Egyetlen fura dolgot észleltem: a monitor Thunderbolt kábele vezeték nélküli módra váltott, ugyanis beletört a műanyag és a gumi kábel találkozásánál a gépbe. Se baj, ez legyen a legnagyobb gond, úgyis rossz minőségű volt az LG gyári kábele, majd rendelek egy Apple félét.

Itt kezdődtek a problémák

Karantén helyzet pirkadatán, mikor mindenki őrült módon elkezdett rendelni, az én árva kis kábelem csak por volt a gépezetben, így 5 nap alatt érkezett meg. Átvettem, nagy büszkén dugom is össze a monitort a laptoppal. Töltés megindul, már dörzsölöm a markom… de a képernyő sötét maradt. Se kép, se hang.

Apple Thunderbolt kábele, amit nem szeret az LG [apple.com]
Elkezdem bújni a fórumokat, hogy mit ronthattam el azon, hogy egy kábel mindkét végét a megfelelő portba dugtam. Fél órás keresés után ráakadtam JohntheBoy78 hozzászólására egy LG fórumon, akinek ugyanilyen monitorja volt MacBook Próval összekötve. A monológja végigolvasása után szomorúan konstatáltam, hogy valamiért az LG monitor csak LG Thunderbolt kábellel működik. Semmi mással, csak az hordozza magában a chi-t. Na igen ám, de ez nem egy boltban kapható kábel, hogyan fogom én ezt beszerezni?

LG szervizhálózat és a Thunderbolt kábel találkozása

Megcsörgettem az LG központi ügyfélszolgálatát, felvázolva nekik a szitut. Kezdtem már volna a sztorit az elejétől, de csak a lényegre voltak kíváncsiak, így ennyit mondtam: Kéne egy LG Thunderboltos kábel.

A kis hölgy gyorsan lerendezte (pedig hallgattam volna még ragyogó hangját), megmondta a legközelebbi LG szerviz elérhetőségét, keressem őket. Meg is tettem, csak ők nem vették fel. Se aznap, se másnap, se következő héten.

Jó, akkor felhívom a másik közelben lévő szervizt, ott egyből jött is a válasz – szintén egy trilla torkú kishölgytől – hogy ő nem tudja miről beszélek, de adja a kollégát. Kolléga teljesen segítőkész volt, 10 perc alatt megértette pontosan mi is lenne az áhítatom és készségesen adott egy email címet, hogy arra írjam le, pontosan milyen Thunderbird kábelre lenne szükségem a TV-mhez.

Mondom király, sínen vagyunk, írtam is le neki mindent, amit csak tudtam, hogy világos legyen milyen a monitor és milyen fajta a Thunderbolt kábel. 1,5 hét múlva jött rá válasz.

Ezért hasznos az a Thunderbolt kábel [lg.com]

35 ezer forint bruttó lenne

És akkor, hogy még az Apple kábelei a drágák. Értem én, hogy ez nagyon spéci és érezzem megtiszteltetésnek, hogy miután sikerült eltörnöm egy kábelt rendelhetek egy másikat, de 35 ezerért?

Viszont annyira mégsem estem mély letargiába az email láttán, mivel találtam egy megoldást, ami valahogy eddig elkerülte a figyelmem a stresszes pillanatok során. Adtak ehhez a monitorhoz egy mezei USB-C kábelt. Az is viszi a képet, nem? De! És ráadásul tökéletesen működött és működik a mai napig, sőt, még tölti is a laptopot! Azt tegyük hozzá azért, hogy ez szintén spéci cucc, mert bármely más USB-C kábel nem jó neki, nem történik meg a pixeleket meghajtó varázslat.

Jogos lehet a kérdés, miért nem próbáltam HDMI-vel. Próbáltam. Csak akkor vagy nagyító üzemmódban tudom nézni a monitort 30fps-sel vagy botsáska módban 1080p-ben, mert valamiért a Képernyő beállításoknál nem jelenik meg az, ami egy LG kábel csatlakoztatása esetén igen. Azaz, hogy normálisan be tudod állítani a felbontást és a betűméretet.

Így fest a setup épségben, napsütésben

Happy end

Szóval végül sikerült házon belül megoldanom a problémát, miután nyugodtabb fejjel nekiestem a problémának ötödszörre is. Az aranyba foglalt LG Thunderbolt kábel végül nem került megrendelésre, a laptopot beraktam a fal mellé, hogy kisebb eséllyel verjem le és mindennap tiszteletemet teszem a kincset érő LG USB-C kábelem előtt.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó