IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Végre?! Megújult a 13″-es MacBook Pro!

Az Apple a mai napon frissítette Mac kínálatát egy finomhangolt 13”-es MacBook Pro modellel. Hiába pár fontos javítás, az elvárásunkat a specifikációk alapján nem sikerült felülmúlni.

A MacBook Pro frissítéseit nagyon vártuk már tavaly nyár óta. A 16″-es MacBook Pro roppantul eltalált készülék lett, amit bátran tudtunk ajánlani, kinőve a korábbi évek “gyerekbetegségeit”. Nagyon vártunk hát, mit hoznak ki a kistestvérből. Hát, erre kár volt ennyit várni…

Forrás: Apple Newsroom

Mindenek előtt a hivatalos Apple szöveg jöjjön:

Mindegy, hogy egyetemi hallgató vagy, fejlesztő vagy kreatívként dolgozol, az 13”-es MacBook Pro erős teljesítménye, lélegzetelállító Retina kijelzője és egész napot bíró aksija minden igényed kiszolgálja. Ma hozzáadtuk az új Magic Keyboardot, megdupláztuk az alap tárhelyet és húztunk egy kicsit a teljesítményen, ezzel a 13”-es MacBook Pro még több értéket képviselhet. Ezekkel a fejlesztésekkel, az egész MacBook felhozatalunk már Magic Keyboardra váltott a még jobb gépelési élmény érdekében, valamint duplájára nőtt az átlag alap tárhely és még jobb lett a teljesítmény.

Tom Boger, az Apple vezető Mac és iPad termék marketingese

Kezdjük a jó dolgokkal. A legfontosabb, és teljesen természetes lépés, hogy az új 13″-es MacBook Pro megkapta a Magic Keyboardot, így mostantól minden új MacBookban (Air és Pro) az Apple korában megszokott és eddig legjobban bevált billentyűzetével gépelhetünk. Belátták a hibát, visszaléptek, hurrá.

Forrás: Apple Newsroom

Az is szuper, hogy a frissítés tárhelyduplázást jelent. Vagyis a négy (!) modell közül a legkisebb 256 GB tárhellyel érkezik, amin már kényelmesen el lehet férni iCloud mellett, ha nem dolgozol nagy fájlokkal. A középső két modell 512 GB-os, míg a legdrágább 1 TB-os SSD-vel érkezik. 2020-ban ez teljesen korrekt.

Erőteljes. Elvitelre. Ha megfizeted.

A processzorok terén megkaptuk a 10. generációs Intel processzorok OPCIÓJÁT. Vagyis az 539 990 forintos és a 619 990 forintos  modellben az 1,4 GHz-es, négymagos, 8. generációs Intel i5 ketyeg, és csak a 799 990 forintos és 879 990 forintos árcédulával érkező modellek kapták meg a 2,0 GHz-es, négymagos, 10. generációs Intel i5 procikat, amik 80 000 forintos felárért cserélhetők 2,3 GHz-es i7-es verzióra.

Ha hirtelen keresgélni akarom az okokat: talán nem akarták, hogy az olcsó MacBook Pro alávágjon az új MacBook Airnek? Ezt támasztja alá, hogy a gyorsabb memória (16 GB 3733 MHz‑es LPDDR4X), és az új grafikus kártya is csak a két erősebb modellbe került bele.

Ezen kívül nem látunk jelentős fejlesztést. Maradt a 13”-es beépített Retina kijelző, hiába reménykedtünk, hogy nőni fog egy extra hüvelyket, mint a nagytesó. Maradt a Touch Bar és a Touch ID is, de legalább a Magic Keyboardnak hála van fizikai Esc gomb.

Forrás: Apple Newsroom

Nagyon úgy tűnik, hogy az igazi fejlődést a legdrágább modellekben láthatjuk csak, így aki tényleg komoly erőt akar hurcolni magával, az legalább 800 ezer forintot kell csengessen egy MacBookért, és érdekes lehet mondjuk a 950 ezres 16″-es modellel összevetni, míg az olcsóbb modellek esetében lehet hogy az 530 ezres MacBook Air lesz a jobb választás.

Ami még megmentheti a frissítést, ha kiderül, hogy a motorháztető alatt sokat dolgoztak a mérnökök a hőelvezetésen, és így többet tudunk kinyerni a meglévő erőforrásból. Mivel a 16″-es Pro és az Air esetében is ezt tapasztaltuk, így ezen a téren bizakodó vagyok. Ma reggel 90%-ig voltam benne biztos, hogy idén erre cserélem a MacBookom. Jelenleg 30%-on állok. A teszteken majd meglátjuk, mire is megy igazán.

Forrás és borítókép: Apple Newsroom

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó