IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Újabb életet mentett az Apple Watch EKG funkciója – így állíthatod be!

Az EKG funkciónak hála az Apple Watch képes olyan megbúvó szívproblémákat is felderíteni, amit még a kórházi gépek is benézhetnek, és most egy 80 éves német hölgy életébe kerülhetett volna.

A European Heart Journalban megjelent riport szerint a 80 éves német hölgy a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem kórházában feküdt, anginás fájdalom tipikus tüneteivel. Előtte pedig több ájulásos epizódja is volt, mely során nem megfelelőnek bizonyult a vérkeringése.

A magas vérnyomás mellett rendszeres pitvarfibrillációt is észleltek nála. Korábbi tüdőembólia miatt pedig végeztek rajta egy 12 elvezetéses EKG-t. A vizsgálatok során nem látták ischemia jelét, mely az egyik vezető oka lehet a rossz vérkeringésnek.

Forrás: European Heart Journal

Ettől függetlenül az orvosok nem nyugodtak bele a diagnózisba, hiszen a beteg többször panaszkodott heves szívverésre is, melyet az Apple Watchának EKG funkciója rögzített is rendszeresen. Így további vizsgálatokat rendeltek el. És valóban bizonyítást nyert, hogy az Apple Watchon olyan eredmények jelentek meg rendszeresen, melyet a kórházi eszközök nem tudtak detektálni.

Egy gyors katéteres artéria stenteléssel azonnal meg is tudták oldani a probléma forrását. Az Apple Watch pedig, mint kiderült, alkalmas lehet a pitvarfibrilláció mellett a atrioventikuláris problémák és miokardiális ischemia felfedezésére is.

Ha te is szeretnéd magad biztonságban tudni, akkor használd rendszeresen az Apple Watchod EKG funkcióját, melyet az alábbi módon állíthatsz be Series 4 vagy annál újabb órádon.

EKG beállítása

Forrás: Apple Support
  1. Nyisd meg az Egészség alkalmazást az iPhone-odon
  2. Kövesd a képernyőn megjelenő lépéseket, ha nem látod a beállításra felszólító üzenetet, koppints a Böngészés lapon a Szív > Elektrokardiogramok (EKG) > EKG alkalmazás beállítása lehetőségre
  3. A beállítás befejezése után nyisd meg az EKG alkalmazást az EKG rögzítéséhez

EKG rögzítése

Forrás: Apple Support
  1. Győződj meg róla, hogy az Apple Watch megfelelően van felhelyezve a csuklódra, és azon a csuklódon van, amelyet kiválasztottál még az első beállítás során az Apple Watch alkalmazásban. Ennek ellenőrzéséhez nyisd meg az Apple Watch alkalmazást, koppints a Saját óra ikonra, majd lépj az Általános > Az Apple Watch helyzete lapra
  2. Nyisd meg az EKG alkalmazást az Apple Watchodon
  3. Fektesd a karod az asztalra vagy az öledbe
  4. Az órával ellentétes kezed egyik ujját tartsd a Digital Crownon, de nem kell megnyomnod azt a mérés során
  5. Várj, a rögzítés 30 másodpercet vesz igénybe. A rögzítés után a készülék megjeleníti az eredményed – ezután a Tünetek hozzáadása elemre koppintva kiválaszthatsz tüneteket
  6. Koppints a Mentés elemre a tünetek feljegyzéséhez, majd válaszd a Kész elemet

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó