IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A TSMC már a 2 nanométeres chipeken dolgozik

Az Apple chipszállítója, a TSMC azt tervezi, hogy 2024-re 2 nm-es gyártási eljárással gyárt chipeket – írja a Nikkei Asia.

A TSMC a tajvani Hsinchuban egy új, két nanométeres chipek gyártására szolgáló gyárat tervez építeni 50 hektáron, amely a tervek szerint 2024-ben kezdi meg a gyártást. Az építkezés 2022 elején kezdődhet, a berendezéseket pedig 2023-ban telepítik.

Összehasonlításképpen, ha az Apple folytatja az egyedi Apple Silicon chipek jelenlegi elnevezési rendszerét, akkor az első 2 nm-es Apple-chipek előzetes várakozásaink szerint az A18 vagy az M5 nevet kaphatják. Bár egyelőre nem érkeztek olyan hírek, hogy az Apple 2 nm-es eljárásra tervezne áttérni, elkerülhetetlennek tűnik, hogy a vállalat ezt a TSMC-vel közösen tegye, mivel ez az Apple egyetlen, kiterjedt gyártási kapacitással rendelkező processzorszállítója.

Forrás: Apple

A TSMC gyártási képességei ráadásul lényegesen fejlettebbek, mint a rivális vállalatoké, például az Intelé, amelyeket a régebbi gyártási eljárásokkal kapcsolatos késések és stagnálás sújtott, így az Apple a TSMC egyik fő ügyfeleként megőrizheti versenyelőnyét az egyedi chipekkel. A hét elején az Intel bejelentette, hogy a Qualcomm számára chipeket fog gyártani.

Az A14 és az M1 chip tavaly debütált a készülékekben, és ezek voltak az Apple első olyan chipjei, amelyeket 5 nm-es gyártási eljárással gyártottak. Az Apple vélhetően már lekötött egy megrendelést a TSMC-nél 4 nm-es egyedi chipekre, amelyek gyártása idén kezdődik, megelőzve azt, hogy a beszállító 2022-től 3 nm-es chipeket kínáljon. A 2024-ben megjelenő 2 nm-es chipek ennek a miniatürizálási folyamatnak egy újabb előrelépését jelentenék.

A TSMC a kereslet kielégítése érdekében gyors globális terjeszkedésen megy keresztül, 5 nm-es chipgyártó üzemet épít Arizonában és bővíti 28 nm-es gyárát a kínai Nanjingban, miközben mérlegeli új gyárak nyitásának lehetőségét Japánban és Németországban.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó