IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A vártnál lassabbak lehetnek az M2-es Airek

Korábban több kritikus is arról számolt be, hogy az Apple belépő szintű M2 MacBook Prójának SSD-je a számítógépben lévő tároló-modell konfigurációja miatt jelentősen lassabb, mint az M1 MacBook Próé. 

Később az Apple azt is megerősítette a The Verge-nek, hogy az alap M2-es MacBook Air ugyanolyan tárolókonfigurációval rendelkezik, mint a Pro, így természetesen kíváncsiak voltunk, hogy vajon ezt a modellt is érinti-e ugyanaz a probléma.

A Blackmagic Disk Speed Test alkalmazásban látott eredmények alapján az M2 MacBook Air alapmodelljének írási sebessége általában 15-30 százalékkal lassabb, mint az 512 GB-os modellé, az olvasási sebesség pedig 40-50 százalékkal is lassabb lehet.

Forrás: Apple

A fenti tények tükrében ez nem váratlan eredmény, hiszen az alap Air csak egyetlen NAND-chipet tartalmaz, míg az M1 modellek és az 512 GB-os (és annál nagyobb) M2 modellek kettőt, ami közel kétszer gyorsabb sebességet tesz lehetővé.

A NAND flash memória olyan nem-illékony tárolási technológia, amely nem igényel energiát az adatok megőrzéséhez. Olyan lebegő kapus tranzisztorokat használ, melyeket úgy kapcsolnak össze, hogy a kialakuló kapcsolat egy NANA kapuhoz hasonlít, ahol több tranzisztor van sorba kötve. A technológiát olyan elterjedt tárolóeszközökben használják, mint a flash meghajtók, a SSD-meghajtók és a memóriakártyák.

Bár nem mennék olyan messzire, hogy azt mondjam, az alap MacBook Air sebessége rossz, az alapmodell például az írási sebességet tekintve csak egy kicsivel gyorsabb, mint a 2019-es Intel MacBook Pro, elleneben az olvasási sebessége jelentősen rosszabb. A windowsos Microsoft Surface Laptop Go 2 (kb. 300 000 Ft) szintén veszít az alap Airrel szemben írásban, de olvasásban leszámol vele. Holott az olvasási sebesség általában fontosabb az általános használat szempontjából, hiszen azt mutatja meg, hogy a készülék milyen gyorsan tud hozzáférni a rendszerén lévő fájlokhoz.

256 GB-os M2-es Air teszje 1 GB-tal
512 GB-os M2-es Air teszje 1 GB-tal
256 GB-os M2-es Air teszje 5 GB-tal
512 GB-os M2-es Air teszje 5 GB-tal

Amint azt Dan Seifert, a Verge szerkesztője az M2 Airről szóló értékelésében kifejti, a lassabb SSD-sebesség számos feladatra, többek között a fájlátvitelre is hatással lehet, és az általános teljesítményt is lassíthatja, mivel a Macek az SSD-területet ideiglenes memóriaként (swap-memória) használják, amikor az onboard RAM-juk elfogy.

Azok, akiknek az Air-t tervezték, valószínűleg nem fognak életbevágó különbséget látni a 256 GB-os és az 512 GB-os modellek között, ha a mindennapi teljesítményről van szó. Mindkét gépen 30 percig futtattak két 4K-s YouTube-videót 25 nyitott Chrome tabon anélkül, hogy bármelyiknek is bele kellett volna nyúlnia a swap-memóriába. Az indítási idő is nagyjából azonos volt, nem volt nagy különbséget az általában használt alkalmazások megnyitásakor sem, beleértve a Chrome-ot, a Safarit, az Üzeneteket, a Fotókat, a Tevékenységfigyelőt, a Slacket, a Zenét stb.

Tevékenységfigyelő az alap MacBook Airben, miután 30 percig két 4K videót lejátszása ment 25 Chrome tabon

A MacBook Pro célközönsége számára azonban az ilyen korlátozások nagyon is dealbreakerek lehetnek. Ha valaki nagyobb munkaterheléssel számol, nagyon is észreveheti a különbséget. Számukra okos döntés lehet, ha az Air helyett inkább M1 Pro vagy Max chippel ellátott MacBook Prót vásárolnak. Ettől függetlenül ezek az eredmények néhány embernek biztosan számítanak. Ha te is ebbe a táborba tartozol, potom 150 000 Ft felárat kell megfizetned, mivel a 256-os M2 MacBook Air árazása 599 990 forintról, az 512-es pedig 749 990 forintról indul.

Michelle Del Rio, az Apple szóvivője a következő nyilatkozatot adta a különböző tárolókonfigurációk kapcsán:

Az M2 teljesítménynövekedésének köszönhetően az új MacBook Air és a 13 hüvelykes MacBook Pro hihetetlenül gyors, még a nagy teljesítményű M1 lapkával ellátott Mac laptopokhoz képest is. Ezek az új rendszerek egy új, nagyobb sűrűségű NAND-ot használnak, amely egyetlen chip segítségével 256 GB tárhelyet biztosít. Bár a 256 GB-os SSD-k benchmarkjai mutathatnak különbséget az előző generációhoz képest, ezeknek az M2-alapú rendszereknek a teljesítménye a való világban végzett tevékenységeknél még gyorsabb.

Borítókép: Div Bracket

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó