IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Komoly veszélyt jelenthet a Windowsos gépekre az M2-es chip érkezése

DigiTimes által idézett iparági források szerint az Apple újratervezett, M2 chipet tartalmazó MacBook Airjének közelgő bevezetése miatt néhány Windowsos laptopgyártó aggódik, hogy az Intel-alapú laptopok eladásai negatívan irányba fordulnak.

Egy Wintel márkájú gyártó rámutatott, hogy 1000-1500 dolláros árkategóriában a MacBook Air kiszorítja a többi csúcskategóriás laptopot, állítja a jelentés. A Wintel kifejezéssel utalva az Intel processzorokkal működő Windows laptopokra. A jelentés hozzátette, hogy az M2 processzor, a kamera objektív és a burkolat frissítései az új MacBook Air enyhe áremelkedését a fogyasztók számára elfogadható tartományba helyezik. Ráadásul a Windows laptopok gyártóit az infláció és a gazdasági visszaesés miatt gyengülő fogyasztói hangulat is aggasztja.

Az új MacBook Air ára az Egyesült Államokban 1199 dollárról indul, az M2 chip pedig akár 18%-kal gyorsabb CPU-teljesítményt és akár 35%-kal gyorsabb grafikus teljesítményt kínál az előző modellben lévő, már akkor is lenyűgöző M1 chiphez képest. Az Apple szerint az új MacBook Air júliusban lesz kapható, a rendelés kezdetét pedig várhatóan hamarosan napvilágra hozzák.

Forrás: MacRumors

Az Apple 2020-ban jelentette be, hogy a Mac termékcsalád az Intel processzorokról saját, egyedi tervezésű Apple Silicon chipekre áll át és iparágvezető wattonkénti teljesítményt ígértek. Az átállás mostanra szinte teljesen befejeződött, már csak egy magasabb kategóriás Mac mini konfiguráció és a Mac Pro frissítése maradt hátra, amelyek várhatóan még idén megkapják az Apple saját chipjét.

Az Apple Silicon chipek megváltoztatták a Mac termékcsaládot. 2020-ban a benchmarkok alapján a 999 dolláros MacBook Air M1 chippel felülmúlta a 2 999 dolláros, maximálisan felszerelt, Intel-alapú 16 hüvelykes MacBook Pro teljesítményét. Hasonlóképpen, az M2 chip gyorsabb, mint a 8 magos Intel Xeon W processzor az 5 999 dolláros alapmodell Mac Próban.

Forrás: Intel

Tavaly az Intel reklámokat indított, amelyekben a Windows PC-ket népszerűsítette a Macekkel szemben, és még az egykori „I’m a Mac” színészt, Justin Longot is beszervezte a kampányhoz. Eközben Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója azt mondta, hogy cége keményen harcol azért, hogy visszaszerezze az Apple által elvett üzlet részt. 

Borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó