IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A világ legnagyobb szárazföldi szélturbinájába fektet az Apple

A dániai beruházás a cupertinóiak azon célkitűzését szolgálja, hogy 2030-ra teljesen karbonsemlegessé tegyék a cég működését.

Az Apple tegnap közölte a hírt, hogy befektetőként két olyan szélturbina építését is támogatja a dániai Esbjerg mellett, melyek jelenleg a világ legnagyobb szárazföldi egységeinek számítanak. A 200 méter magas kolosszusok várhatóan évente 62 gigawattóra energiát termelnek majd, ami nagyjából 20.000 otthon ellátására lenne elég (összehasonlításként: Paks négy blokkja 2018-ban 15 733 GWh-t termelt). Az almás cég a tervek szerint a nemrég átadott viborgi adatközpont üzemeltetésére használja majd a környezetbarát kapacitást, a felesleget pedig a dán elektromos hálózatba táplálják vissza.

A vadonatúj viborgi adatközponton az Apple szerint 600 szakember dolgozott. Forrás: Apple

A 45.000 négyzetméteres viborgi komplexumnak kell is a kakaó, hiszen ez a létesítmény hajtja az App Store, az Apple Music, az iMessage és a Siri európai szolgáltatásait. Az Apple közlése szerint ezek már teljes egészében megújuló energia segítségével futnak, ám a cég nagyobbat álmodik, és a múlt hónapban nyilvánosságra hozott terveik szerint 2030-ra szeretnének átállni a 100%-ban karbonsemleges üzemmódra. A vállalat működtetésével járó szennyezést az utóbbi években ugyan már sikerült ellensúlyozniuk, a jövőben azonban a teljes tevékenységük ártalmatlanítása a cél, beleértve a gyártást is.

Az átállás keretében az összes beszállítójukat megújuló energiára „kapcsolják”, így a most belengetett szélerőműves beruházáson kívül más projekteket is támogatnak. Az említett viborgi adatközpontot például egy hatalmas napelempark is táplálja Thistedből. A beszállítói lánc karbonsemlegessé tételének érdekében a Cupertinóiak már 2015-ben elindítottak egy programot, amelyhez eddig 17 országból 72 cég csatlakozott. A partnerek között olyan európai neveket találunk, mint a német Varta és a Henkel, vagy éppen a svájci STMMicroelectronics.

Ha már a mérettel hencegünk: a világ legnagyobb szélturbinája, a Haliade X-12 Forrás: Recharge News

Ha az Apple nagyon rámenne a rekorddöntögetésre, akár a világ ténylegesen legnagyobb szélturbinájára is leadhatná a rendelést. Ezt a címet jelenleg egy prototípus, a General Electric által épített Haliade X-12 MW birtokolja. A tengerre szánt szörnyeteg 260 méter magas, lapátjai egyenként 107 méter hosszúak. A turbinát jelenleg a rotterdami kikötőben tesztelik, viszont már több cég is kiválasztotta a jövőben felépülő szélfarmjaihoz.

Forrás: Apple Newsroom

Borítókép: Apple

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó