IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Aki sideloadolni szeretne, használjon Androidot!

Az Apple részletes jelentést tett közzé, amelyben nyíltan felvázolta, milyen negatív hatással lenne az iPhone és az iPad készülékekre az oldalirányú feltöltés, vagyis a sideloading különös tekintettel a felhasználói adatvédelemre és biztonságra gyakorolt hatásokra. 

Most a vállalat folytatja a PR-akciót, és egyik vezetőjük egy interjúban megjegyezte, hogy a felhasználóknak, akik szeretnének alkalmazásokat sideloadolni, más platformoknak köszönhetően már most is megvan ez a lehetőségük.

Fast Company-nak nyilatkozva az Apple felhasználói adatvédelemért felelős vezetője, Erik Neuenschwander elmondta, hogy az iPhone és iPad esetében a sideloading megnyitása, amely lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy az Apple App Store-on kívül az internetről és más alkalmazásboltokból is letöltsenek appokat, ahhoz vezethet, hogy a felhasználókat becsaphatják és még lépre is csalhatják.

A vállalat tavalyi fejlesztői konferenciáján megjelent vezető végül azt mondta, hogy az iOS nem a megfelelő platform azoknak a felhasználóknak, akik appokat szeretnének sideloadolni, és azt sugallta, hogy ezek a felhasználók esetleg más platformokat is fontolóra vehetnének.

“A sideloading ebben az esetben tulajdonképpen a választás megszüntetését jelenti. Azoknak a felhasználóknak, akik ezt a közvetlen hozzáférést szeretnék az alkalmazásokhoz mindenféle felülvizsgálat nélkül, ma már más platformokon elérhető sideloading. Az iOS platform az, ahol a felhasználók megértik, hogy nem lehet őket becsapni vagy léprecsalni, ahol egy sideloaded alkalmazással fognak kikötni, még akkor is, ha nem állt szándékukban

Jelenleg az alkalmazásoknak át kell esniük az Apple szigorú App Store felülvizsgálati folyamatán, de ha a sideloadinget engedélyeznék, az alkalmazások megkerülhetnék a felülvizsgálati folyamatot. Neuenschwander azt is elmondta, hogy az alkalmazások oldalbetöltése kiszolgáltatottá tenné a felhasználót a vírusoknak, rosszindulatú szoftvereknek és más egyéb szoftvereknek.

Az iPhone és az iPad szigorúan ellenőrzött jellegével ellentétben a felhasználók az App Store-on kívül más helyekről is letölthetnek és futtathatnak alkalmazásokat a macOS-en. Neuenschwander megpróbált egyértelmű különbséget tenni az iOS és a macOS között, rámutatva, hogy az iPhone egy olyan eszköz, amelyet a felhasználók állandóan maguknál tartanak, és amely személyes információkat hordoz, például a tartózkodási helyüket. Megjegyezte, hogy az iPhone-on lévő adatok “csábítóbbak” egy potenciális támadó számára, mint a Macen lévő információk.

Forrás: CSO

Neuenschwander tovább magyarázta az iPhone és a Mac közötti használati különbséget. Szerinte a Mac-felhasználók általában csak néhány, a munkájukhoz szükséges alkalmazást töltenek le, és nem fedeznek fel más alkalmazásokat. Ezzel szemben az iPhone-felhasználók folyamatosan töltik le az alkalmazásokat, ami a vezető szerint veszélyesebbé teszi a sideloadinget.

Craig Federighi, az Apple iOS és macOS fejlesztését felügyelő szoftverfőnöke az Epic Gameses perben tett tanúvallomása során elmondta, hogy a Macen a rosszindulatú programok szintje elfogadhatatlanul magas szinten van, és esetleg arra figyelmeztetett, hogy hasonló szintű rosszindulatú programok juthatnak el az iPhone-ra, ha engedélyezik a sideloadingot.

Borítókép: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó