IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

AMD: Az Apple M1 chipje jó ok a megújulásra

Az AMD vezérigazgatója, Dr. Lisa Su kedden a CES 2021-ben tartott beszédet követően kerekasztal beszélgetésen vett részt az újságírókkal, és számos kérdésre választ adott, többek között arra, hogy kommentálja az Apple első próbálkozását az ARM processzor terén.

Dr. Ian Cutress, az AnandTech munkatársa az ARM processzortervek megjelenésére összpontosított. Cutress szerint az ARM modellek várhatóan nagymértékben növelik a számítási teljesítményt az elkövetkező években, és ezzel az Apple elkezdhet behatolni az olyan x86-gyártók által régóta birtokolt területekre, mint az AMD és az Intel. Az ARM chipeket eddig főleg speciális setupokban használták, például szervereken, de már most megjelennek az átlagos fogyasztási cikkekben is.

Dr. Lisa Su – Forrás: Anandtech

Azzal, hogy az Apple 2020 végén bemutatta az M1 chipet, és úgy tervezi, hogy teljes Mac-sorozatát két éven belül egyedi ARM chipekkel szereli fel, azonnal szignifikáns bevételkiesést hoztak a jelenlegi CPU-ellátó partner Intel számára, és megkavarták az állóvizet az x86 piacon is.

Az M1 inkább arról szól, hogy mennyi feldolgoznivaló és innováció van a piacon. Lehetőséget kínál a további megújulásra, mind hardveres, mind pedig szoftveres területen, és túlmutat az ISA-n is (Instruction Set Architecture – utasításkészlet-architektúra). A mi szempontunkból még mindig van innováció a PC-k térén – rengeteg választási lehetőségünk van, és az emberek ugyanazokat a processzorokat használhatják nagyon sokféle környezetben. Várakozásunk szerint további specializáció lesz jellemző a következő néhány évben, és ez lehetővé teszi a differenciálódást. De az Apple továbbra is velünk, mint grafikus partnerükkel dolgozik, és mi is velük dolgozunk.
Dr. Lisa Su, az AMD vezérigazgatója

Az Apple az AMD Radeon grafikus kártyáira támaszkodik az olyan csúcskategóriás eszközök meghajtásában, mint a MacBook Pro, az iMac és a Mac Pro, de ez megváltozhat a házon belüli megoldásokra való áttéréssel. Az M1 Macek a Tile Based Deferred Rendering (TBDR) grafikus magokat integrálják az SoC-re, hasonlóan az iPhone-ban és iPadben használt A-sorozatú processzorokhoz.

És míg az Apple jelenleg megelégszik azzal, hogy az M1 Macek első szériája integrált grafikát alkalmaz, elképzelhető, hogy a vállalat dedikált GPU-ra vált a nagy teljesítményű gépek jobb kiszolgálása érdekében a jövőben.

Forrás: AMD

Úgy tűnik, hogy a vállalat ARM-re való áttérése erős nyomást gyakorol az iparági szereplékre. Hétfőn az Intel bejelentette a készülő Alder Lake chip sorozatát, amely látszólag szépen lemásolt egy-két dolgot az Apple Silicon stratégiai könyvéből azzal, hogy a használati eseteket mobilról asztali számítógépre is kiterjesztette.

Forrás: Anandtech

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó