IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Felszámolták a dark web legnagyobb feketepiacát

A kb. félmillió felhasználóval rendelkező DarkMarket kapuit nemzetközi nyomozás keretében sikerült bezárni.

Az internet „sötét oldala”, azaz a dark web a laikusok számára ködös fogalom, pedig viszonylag egyszerű feloldása van: azon erősen titkosított weboldalak összessége, melyeket hétköznapi böngészőkkel és keresőkkel nem érhetünk el. Ez a teljes online térnek becslések szerint csupán néhány százalékát teszi ki, s olyan speciális eszközökkel lehet hozzáférni, mint például a TOR-böngésző (The Onion Reader, a dark webes oldalakra jellemző .onion kiterjesztés után).

Forrás: Cybint Solutions

Ellenőrizetlensége miatt a „sötét oldal” sajnos nem csak az internet vad hőskorát visszasíró felhasználók játszótere, hanem az illegális tevékenységek melegágya is. Ennek legismertebb példája talán a Silk Road, a drogokra specializálódott online feketepiac volt, amit 2013-ban számoltak fel a hatóságok. A Selyemút kudarca azonban közel sem jelentette a dark webes kereskedelem végét, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a napokban egy újabb hasonló felületen ütöttek rajta a hatóságok.

A DarkMarket néven futó oldal történetének végére egy nemzetközileg koordinált Europol-nyomozás tett pontot. Sejtések szerint ez lehetett a sötét internet legnagyobb feketepiaca, kb. 500 000 felhasználóval és 320 000 sikeres tranzakcióval. A weboldalon gyakorlatilag mindennel üzleteltek a kábítószerektől a hamis valután át a lopott bankkártyákig és a szoftveres kártevőkig. Az Europol becslése alapján a DarkMarketen nagyjából 140 millió euró összértékben folyhatott a kereskedés, méghozzá BitCoinban és egy másik kriptovalutában, a Moneróban.

Így nézett ki a DarkMarket. A kínálatban találhattunk nyugtatót, csúcsminőségű marihuánát és bolíviai kokaint is. Forrás: The Dail Mail

Az oldal üzemelésével egy ausztrál férfit gyanúsítanak, akit a német hatóságok a hétvégén tartóztattak le a német-dán határ közelében . A rajtaütés keretében ukrán és moldáv szervereket is lefoglaltak, melyek segítségével megpróbálják majd azonosítani a feketepiac látogatóit. A DarkMarket kifüstölése egy nagyobb nyomozás „mellékterméke”, ami a Cyberbunker nevű tárhelyszolgáltató ellen folyik. A rendhagyó vállalkozást 8 férfi üzemeltette egy egykori NATO-bunkerben, ám 2019-ben náluk is kopogtatott a rendőrség, amiért különböző feketepiacok mellett például a közismert Pirate Bay torrentoldalnak is menedéket nyújtottak.

A DarkMarket nem az egyetlen illegális piac, ami az utóbbi években eltűnt a sötét webről. A már említett Silk Roadon kívül ilyen volt például az Alphabay is, amit három éve zártak be a hatóságok, vagy az idén nyáron felszívódott Empire Market, melynek üzemeltetője sejtések szerint egyszerűen lelőtte az oldalt és kereket oldott a felhasználók pénzével.

Forrás: The Verge, Europol