IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A WhatsApp magyarázza a bizonyítványt miután megnőtt az érdeklődés a Signal és a Telegram iránt

Múlt héten szembesülhettünk azzal a ténnyel, hogy milyen temérdek és már-már pofátlan személyességű adatot gyűjt rólunk a Messenger. Sokan azonnal a privátabb chatalkalmazások felé fordultak, amire persze a WhatsApp nem bírta ki, hogy ne magyarázkodjon.

A WhatsApp az adatgyűjtésekről szóló hatalmas sajtóvisszhang után megpróbálja tisztázni az adatvédelmi irányelveiben bekövetkezett változásokat. A Facebook tulajdonában lévő üzenetküldő szolgáltatás új információt tett közzé a honlapján, amiben magyarázza, hogy a február 8-án hatályba lépő változások csak a WhatsAppot használó vállalkozásokat érintik, nem pedig az egyes felhasználókat.

A múlt héten érkezett a hír, hogy a WhatsApp meg fogja osztani a felhasználói adatokat a Facebookkal, anélkül, hogy a felhasználóknak választási lehetőséget biztosítanának. 2016-ban a WhatsApp alapértelmezés szerint megkezdte az adatok megosztását a Facebookkal, de a felhasználóknak volt lehetőségük ezt lemondani. Február 8-tól azonban az engedélyadás feltétel lesz az alkalmazás használatához.  

A WhatsApp szerint azonban a változás valójában nem érinti a felhasználók üzenetküldését. Az adatgyűjtésük és megosztásuk a Facebookkal akkor aktiválódik csak, amikor a felhasználók céges számokat keresnek meg.

Szeretnénk tisztázni, hogy az irányelv-frissítés semmilyen módon nem befolyásolja a barátokkal vagy családtagokkal küldött üzenetek privát szféráját. Ehelyett ez a frissítés az üzleti hangvételű üzenetek WhatsAppon történő továbbításával kapcsolatos változtatásokat tartalmazza, amelyek teljesen opcionálisak, és további átláthatóságot nyújt az adatok gyűjtésének és felhasználásának módjával kapcsolatban.
WhatsApp

Szinte már nekünk kellemetlen hallgatni, de azért van tovább is:

A vállalkozásokkal való üzenetküldés más, mint a családjával vagy barátaival folytatott üzenetküldés. Egyes nagyvállalkozásoknak tárhelyszolgáltatásokat kell használniuk kommunikációjuk kezeléséhez. Ezért lehetőséget adunk a vállalkozásoknak arra, hogy a Facebook biztonságos tárhelyszolgáltatásait használják a WhatsApp csevegéseik kezelésére ügyfeleikkel, ahol kérdéseket válaszolnak meg és hasznos információkat, például vásárlási bizonylatokat küldhetnek.
WhatsApp

Eléggé magyarázkodósra és bonyolultra sikerült a nyilatkozat, de elvileg a WhatsAppon a barátok és a család közötti kommunikációt nem szabad érintenie a február 8-án hatályba lépő adatvédelmi változásoknak, és azt nem oszthatják meg a Facebookkal. A WhatsApp esetében azonban a verseny szempontjából ez okozhat bizonyos károkat.

Micsoda pillangóhatás – Forrás: AppFigures

Amióta a múlt héten a WhatsApp beszámolt a változásairól, a Signal hatalmas növekedést tapasztalt. Az Appfigures adatai szerint csütörtök és vasárnap között a Signal 4,6 millió új felhasználót szerzett.

A Signal még Elon Musk támogatását is megkapta, ami újabb ugrást eredményezett az üzenetküldő alkalmazás letöltésében. Ezenkívül az Appfigures adatai azt is mutatják, hogy a Telegram több mint 5 millió új felhasználót regisztrált a WhatsApp adatvédelmi aggályait követő napokban.

Mi a véleményetek a WhatsApp adatvédelmi irányelveinek változásairól? Használtok már alternatív üzenetküldőket?

Forrás és borító: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

A metaverzum a jövő

Anikó

Az év legrosszabb vállalata: Facebook

Anikó

Többfrontossá válik az Apple és Meta közti háború

Anikó