IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Apple ProRAW támogatással érkezik az iOS 14.3 második bétája

A múlt hét csütörtöki első iOS 14.3 béta után most itt a 14.3 második bétája, ami egy igazi csemegével szolgál a fotózás szerelemeseinek: elérhetővé válik a már korábban bejelentett Apple ProRAW formátum a 12 Prót és Pro Maxot használók számára. 

Amikor a vállalat októberben bejelentette a 12-es széria érkezését, sok más funkció mellett a natív raw formátum támogatása volt, ami megkülönböztette a pénztárcabarátabb 12-t és 12 minit, a drágább 12 Prótól és Pro Maxtól. 

Az Apple saját raw fotó formátuma, a ProRAW lehetővé teszi a nyers fotó fájlok teljes testreszabását az iPhone-ok intelligens funkciói segítségével. Ezen kívül viszont sok paraméter nem derült ki az egészről az októberi bejelentés során.

Forrás: Apple

Jelenleg, ha fényképezel az iPhone-oddal, akkor a képek vagy JPEG-ként vagy raw fájlként kerülnek mentésre. A JPEG fájl olyan, mint egy tál étel, amit az étteremben eléd tesznek az étlapról. Tudod nagyjából, hogy mit fogsz kapni, de nem sok beleszólásod van, hogy készítik el számodra az adott fogást. JPEG esetén az étterem iPhone dönt a fogás kép színegyensúlyáról, az expozícióról, zajcsökkentésről, élességről és egyebekről.

A raw formátum pedig olyan, mint egy fullos bevásárlókocsi, aminek a tartalmából aztán otthon olyan ételt rittyentesz, amilyet csak szeretnél, benne van az összes alapanyag. Raw fotózás esetén testreszabhatod az összes fényképet.

De, itt jön a feketeleves…

Igaz, a telefon kameraszenzora aprócska, főleg a tükör nélküli fényképezőgépekhez és DSLR kamerákhoz képest, így több az elkészült képeken a zaj és a dinamikatartomány is kisebb. Viszont a JPEG-ek, vagy még újabb HEIC formátumú képek minőségét a Smart HDR, Deep Fusion, Night mode és hasonló technikák már szépen felokosítják.

Forrás: 9to5Mac

Raw fotókat viszont kizárólag harmadik féltől származó alkalmazások (pl. Halide, VSCO) használatával lehetett lőni eddig.

Ez azt jelentette, hogy vagy felokosított JPEG-eket lőttél eddig a natív iOS-es kamera appal vagy valami third-party appot választottál. Na, a ProRAW-val ennek most vége, mindössze egy apró beállítás kell hozzá. 

iPhone 12 Pro vagy 12 Pro Max eszközödön lépj be a Beállítások > Kamera > Formátumok menüpontba, ahol már választhatod is a ProRAW-t (feltéve, ha futtatod a bétát). A kamera felületén a jobb felső sarokban pedig egyből feltűnik a kis RAW jelzés.

Forrás: Cnet

Ráadásul az új formátum a széles körben támogatott Adobe Digital Negative, vagy DNG fájlformátumot használja, ami információkat tartalmaz a 12 bites színezéshez, valamint a dinamikus tartomány 14 lépéses támogatásához. Cserébe a fájlok jó nagyok, átlagosan körülbelül 25 megabájt méretűek lesznek.

Te maradsz az egyszerűbb lehetőségnél vagy orientálódsz a „próbb” fotózás irányába?

Borítókép: Tech Mie

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó