IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Végre itt a jobb és gyorsabb Google Chrome

2020 legutolsó Google Chrome frissítését szerintem a legtöbb felhasználó már úgy várta, mint a messiást. A Google Chrome 87-es verziója számtalan újdonsággal, köztük az inaktív tabok háttérbehelyezésével és jobb erőforrás menedzselési képességgel érkezik.

Mostanában már csak alkalmi Google Chrome használó vagyok. Tavaly előtt nyáron szoktam át a Safarira Macen, mert a harminc fokban annyira pörgette a gépem, hogy már a sikítófrász kerülgetett a ventillátorok folyamatos zúgásától. 

Először nagyon hiányzott a Chrome számos funkciója. Titkon még mindig vágyok egy multiuser Safari opcióra, velőmig gyűlölöm a mai napig, hogy a munkahelyi böngészési előzményeim összekeverednek a priváttal. Nincs semmi titkolnivalóm, de valahogy ez lenne a fejemben a világ rendje: külön a munka és külön a szórakozás. De elég a kislányos picsogásból, nézzük pontosan mivel is szolgál a Chrome 87.

A Google egyből egy elég bátor kijelentéssel kezdi a bemutatást: a böngésző 87. verziója az elmúlt évek legnagyobb növekedését hozza el a Chrome teljesítményében. 

Ez alatt pedig a processzorhasználat ötödére csökkentését értik úgy, hogy a böngésző képes lesz megkülönböztetni egymástól az aktív és inaktív tabokat. Az inaktívakat pedig azonnal a fáskamrába háttérbe száműzi, alsó hangon ketyegni. Ez a vállalat saját benchmark tesztjein 1 és egy negyed órányi extra aksiidőt jelentett – mérjék is ezt bármihez.

A kulcs a JavaScript Timerben keresendő, ami lehetővé teszi, hogy a JS percenként egyszer fusson csak le az inaktív oldalakon, ezzel jelentős erőforrást takarítva meg, főleg a notórus tab-nyitvahagyóknál. Ez természetesen nem befolyásolja a különböző médiatartalmak lejátszását és az értesítéseket sem.

Sebesség tekintetében is hoz némi változást a frissítés. Az alkalmazás 25%-kal gyorsabban indul, az oldalak betöltése pedig 7%-kal lett sebesebb. Itt is a rejtett tabokkal játszadoznak, onnan veszik el az erőforrásokat a felhasználó elé kerülő aktív tabok javára. 

Ráadásul a Chrome 87-ben a gyorsítótárazáson is változtattak, az oda-vissza navigáció 20%-a azonnali lesz, amit a következő verziók során igyekeznek 50-re feltornázni.

A tabok csoportosításának és pinnelésének lehetősége mellet a Chrome mostantól ki is listázza a füleket, amik közt már keresni is lehet. A böngészőablak jobb felső sarkában található majd ehhez egy legördülő menü. Először Chrome OS-ben, majd szépen lassan minden más asztali verzióban.

Egy teljesen új beépített PDF-megjelenítővel is számolhatunk. Az új navigációs sáv nagyban megkönnyíti a dokumentumok áttekintését és a bennük történő keresést vagy oda-vissza ugrálást. 

Az új verzió számos apróbb változást is hoz még, az összes újdonságról a Google blogjában olvashattok.

Ami pedig a legújabb M1-es Macek felhasználói számára jelenthet felüdülést, az a mai napon érkező ARM-es Chrome verzió, ami papíron még optimalizáltabb lehet, mint a teljesen új, Inteles processzorokhoz igazított 87-es verzió.

Forrás és borítókép: The Keyword

Kapcsolódó cikkeink

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Google: az Apple visszatartja a fejlődést

Anikó

Végre használható lesz a Gmail iOS-es widgete

Anikó