IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Apple vs. Epic – az iOS sosem lesz Android

A nagy érdeklődéssel várt Epic Games kontra Apple per kezdetét vette a kaliforniai Oakland szövetségi bíróságán, ahol mindkét vállalat ügyvédei nyitóbeszédet tartottak Yvonne Gonzalez Rogers kerületi bíró előtt.

Az Epic Games ügyvédei megpróbálták az App Store-t versenyellenesnek és monopolisztikusnak beállítani, megjegyezve, hogy a fejlesztők kénytelenek az Apple alkalmazáson belüli vásárlási rendszerét használni, és így 30%-os jutalékot fizetnek az Apple-nek az eladások után. Az arány 15%-ra csökken az első év utáni előfizetések esetében, valamint azon jogosult fejlesztők esetében, akik csatlakoznak az Apple új kisvállalkozói programjához, és naptári évenként kevesebb mint 1 millió dollár nettó bevételt termelnek.

Nincs több móka telefonon, legalábbis új felhasználók számára – Forrás: Fortnite

Az Epic Games az App Store-t “fallal körülvett kertként” jellemezte, és olyan jelenlegi és korábbi Apple-vezetőktől származó e-maileket mutatott be, mint Steve Jobs, Phil Schiller, Craig Federighi, Eddy Cue és Scott Forstall, hogy megpróbálja bizonyítani ezen állítást.

Az Epic Games azt szeretné, ha az Apple kénytelen lenne engedélyezni harmadik féltől származó alkalmazásboltokat az iOS-en, és lehetővé tenné a fejlesztők számára, hogy közvetlen fizetési rendszereket kínáljanak, az Apple azonban azzal érvelt, hogy az egységes, erősen szűrt App Store-ra szükség van a biztonság, az adatvédelem, a megbízhatóság és a minőség védelme érdekében, amelyet a vásárlók elvárnak a vállalattól.

“Az Epic azt akarja, hogy olyanok legyünk, mint az Android, de mi nem akarunk azok lenni.” – mondta az Apple ügyvédje, Karen Dunn, utalva arra, hogy az Android-eszközökön a Google Play áruházon kívül is lehet alkalmazásokat letölteni. “A fogyasztóink sem akarják ezt.” – tette hozzá.

Az Epic Games a népszerű Fortnite nevű battle royale játék készítője, amelyet az Apple 2020 augusztusában távolított el az App Store-ból, nem sokkal azután, hogy az Epic Games az App Store szabályaival szembemenve sunyi módon bevezette a közvetlen fizetési lehetőséget az alkalmazásban. Az Epic Games ezután indított egy összehangolt pert az Apple ellen, versenyellenes magatartással vádolva a vállalatot.

Az Apple akkor azt mondta, hogy az Epic Games “sajnálatos módon megsértette az App Store irányelveit, amelyeket minden fejlesztőre egyformán alkalmazunk, és amelyek célja, hogy az áruház biztonságos legyen a felhasználóink számára”, és hozzátette, hogy “mindent megtesz az Epickel való együttműködés érdekében, hogy megoldja a problémát, és a Fortnite visszatérhessen az App Store-ba”. Az Epic Games azonban megtagadta az együttműködést, és a Fortnite továbbra sem érhető el az App Store-ban.

Az Epic Games vezérigazgatója, Tim Sweeney a mai tárgyaláson azt vallotta, hogy a közvetlen fizetési lehetőség bevezetésével azt akarta elérni, hogy a fogyasztók lássák, hogy az Apple “teljes ellenőrzést” gyakorol az iOS és a platformon elérhető szoftverek felett.

A tárgyalás várhatóan összesen három hétig tart, és várhatóan az Apple vezérigazgatója, Tim Cook és más vezetők is tanúskodni fognak.

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó