IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Nem az Apple volt az első, aki lemondott a 3,5 mm-es jackről

A jól megszokott audio csatlakozó eltűnését a legtöbben az iPhone 7 érkezésével társítjuk, azonban van egy gyártó, amelyik már korábban háttérbe szorította azt.

2016-ban érkezett az iPhone 7, amin nem volt 3, 5 mm-es jack csatlakozó. Sok felhasználót érzékenyen érintett a változás, a többi OEM-et viszont agyalásra ösztönözte, melynek eredményeképp egyre több készülékről maradt le.

Nem ez volt azonban az első eset, hogy egy cég úgy döntött, hasonlóan szokatlan és radikális változtatást eszközöl. Négy évvel korábban az Európában akkor még sokkal kevésbé jól csengő Oppo a “Finder” névre hallgató modelljénél okozott meglepetést, majd 2016-ban a középkategóriás R5-nél is követték a példát. Az Oppót azonban más indok vezérelte a változás meglépésére, mint az Apple-t, és emiatt nem meglepő, hogy nem is szólt akkorát a történet.

A kínai gyártót egy nagyon fontos, ámde sokkal kevésbé hatékony és előremutató vízió késztette a csatlakozó elhagyására: annak idején, a maga 6,65 mm-es vastagságával a Finder a legvékonyabb okostelefon szeretett volna lenni, és ebbe nem fért bele a 3,5 mm-es jack. A megjelenés oltárán tehát funkciót áldoztak, a két évvel későbbi R5 4.,5 mm-es mérete pedig már alig volt nagyobb, mint a Micro USB port. A közfelháborodást elkerülvén az Oppo mellékelt egy adaptert az R5-höz, így a vásárlók használhatták a korábban beszerzett füleseiket.

Forrás: androidauthority

A sors iróniája, hogy a legvékonyabb készülék címét nagyon hamar elvette tőlük a Vivo X5 Max a maga 4,75 mm-ével úgy, hogy ők valamilyen úton-módon mégis helyet tudtak szorítani a henger alakú audió csatlakozónak. A másik kellemetlen tény a történettel kapcsolatban az, hogy picivel később jött a Bluetooth fülesek térhódítása, így megspórolhattak volna maguknak egy adag emberkedést és kompromisszumot, és nem kellett volna választani a dizájn és a funkcionalitás között.

Mint ismert, az Apple nem esztétikai okokból hagyta el a 3,5 mm-es jacket, hanem azért, mert renegeteg hasznosítható helyet tudtak így felszabadítani a készüléken belül, melyet fontosabb és előremutatóbb célokra lehetett használni. Bármennyire is volt nehéz annak idején vásárlóként lenyelni a békát, azt nehezen lehet vitatni, hogy a jack csatlakozó likvidálásának köszönhetően kinéztben és funkcionalitásban is sokat léptek előre a gyártók akár az iPhone-okról, akár az Android készülékekről beszélünk.

Forrás: androidauthority

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó