IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Átlépte az 1 milliárdos határt az aktív iPhone-ok száma

Az Above Avalon számításai szerint a mérföldkövet még szeptemberben érte el az Apple, miközben a vírushelyzet és az USA-Kína kereskedelmi háború lassította az eladásokat.

Az Above Avalon Neil Cybart vezetésével 10 éve nyújt pénzügyi és gazdasági elemzéseket az Apple tevékenységéről. Az oldal legfrissebb jelentése az iPhone eladásaira koncentrál azt állítva, hogy immáron több mint 1 milliárd aktív almás mobil van forgalomban.

Az első ábra az iPhone eladásait mutatja 2008 első negyedévétől napjainkig. Amint az jól látható, ebben a tekintetben a csúcsot a 2015-ös év jelentette nagyjából 240 millió eladott készülékkel, míg 2018 végétől hullámvölgy következett, amiből csak az utóbbi hónapokban kezdtek kikecmeregni a cupertinóiak. Cybart szerint az ellaposodó görbe nem jelenti automatikusan, hogy az iPhone-üzlet alapvetően romlott volna, szerinte a kevésbé meredek növekedésben nagy szerepe van a telefonok egyre hosszabb élettartamának is.

A második ábra a vásárlók között az új iPhone felhasználók számának alakulását veti össze azokéval, akik korábban is almás mobilt nyúztak. Az egymást keresztező vonalak látványosan mutatják, hogy a két tábor 2017-ben helyet cserélt, s azóta is távolodnak egymástól. Ez azt jelenti, hogy az összes iPhone-eladás egyre nagyobb aránya készülékfrissítés, míg egyre kevesebben vannak, akik teljesen új belépők a táborba.

A harmadik képen látható az, ahogy Cybart becslése szerint alakult az aktív iPhone-ok állománya az elmúlt évek során. Az elemző arra jutott, hogy az egymilliárdos határt a múlt hónapban sikerült átlépnie az Apple-nek, ám a növekedés lassul, jelenleg kb. évi 20-30 millióval gyarapszik a használatban lévő iPhone-ok száma.

A negyedik grafikon egy előrejelzés. 2021 végéig az Above Avalon arra számít, hogy az iPhone eladások meredek növekedésnek indulnak, túlszárnyalva a 2015-ös csúcsot, de valamivel elmaradva a 250 milliós határtól. Cybart hosszabb távon azt jósolja, hogy jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a viselhető kiegészítők (AirPods és Apple Watch), melyeknek fontos szerepük lesz a 2 milliárdos felhasználói tábor elérésében.

Forrás: Above Avalon

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó