IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az Apple a Kiával közösen építheti az autóját

A Hyundai szeretné átszervezni az Apple Carral kapcsolatos teendőit a Kia márkájára, aminek eredményeként a gyártás az Egyesült Államokba költözhet.

A Korea IT News arról számolt be, hogy az Apple és a Hyundai partnerségi megállapodást kötött az Apple Car projektre márciusig. Az elektromos járműveket egy georgiai gyárban fogják majd gyártani, amelynek tulajdonosa a Hyundai Motor Group leányvállalata, a Kia Motors lesz.

A források szerint a Hyundai azt tervezi, hogy átadja az Apple-ös projektet a Kiának, amely a Georgia állambeli üzemében kezdheti majd el azt. A Hyundai Motor Group, amelyet az Apple keresett meg az elektromos járművekkel kapcsolatos együttműködésre, megállapodott arról, hogy a Kia Motors részleg felel majd a projektért. Ha a Kia úgy dönt, hogy vállalja a megbízatást, akkor az Apple autógyártó bázisa a Kia georgiai üzemében lesz.

A Kia elektromos gárdája – Forrás: Kia

A jelentés szerint, kedden megbeszélések folytak a Kia és anyavállalata között az Apple Car‌ projektről, hogy azt a Kia West Point-i üzemében lenne a leglogikusabb megvalósítani, ami nagyrészt megkönnyítené az együttműködést az Apple-lel.

Annak ellenére, hogy a Hyundai az ‌Apple Car‌ gyártása szempontjából már pole pozícióban volt, a koreai vállalat úgy döntött, hogy mégsem szeretnék magukénak a projektet, ugyanis a Hyundaira szeretnének fókuszálni. Ezenkívül nem szándékoznak „OEM gyárrá” válni az Apple autói számára. A jelentés azzal zárult, hogy a Hyundai továbbra is óvatosan viszonyul az együttműködéshez, és hogy a lépésekről még nem döntöttek.

A pletyka, miszerint az Apple tárgyalásokat folytat a Hyundaijal, először a múlt héten reppent fel, alátámasztva, hogy az Apple egy autógyártóval együttműködve tervezi elektromos járművének gyártását és akkumulátorok fejlesztését a technológia és a szükséges gyártási lehetőségek magas költségei miatt.

A Hyundai kezdetben a CNBC-nek adott nyilatkozatában megerősítette elektromos járművel folytatott megbeszéléseit az Apple-lel, ám a nyilatkozatot órákkal később felülvizsgálták, és az Apple-ről nem tettek említést.

Az Apple Car megjelenésének időpontját sem az elemzők, sem az újságírók nem nagyon tudják megtippelni. Ming-Chi Kuo szerint még ha a fejlesztés el is indul ebben az évben, és minden jól megy, 2025-2027 között kezdődhet a gyártás. Az Apple szabványai és az önvezető autóipar gyors változásai alapján azonban Kuo nem lepődne meg, ha az Apple Car csak 2028 után gördülne le a gyártósorokról.

Szerintetek melyik márkával alkotna jó kombót az Apple?

Forrás és borító: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó