IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az Apple bemutatta a Macek legújabb generációját

Az új MacBook Airt, 13”-es MacBook Prót és Mac minit mind a vállalat saját fejlesztésű M1 chipje hajtja meg.

Az M1-ről korábban már összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, az Apple eddigi legerősebb chipje teljesen megváltoztatja a Mac felhasználói élményét is. 

Forrás: Apple

A macOS Big Surrel párosítva az M1 3,5x gyorsabb CPU és 6x jobb GPU teljesítményt hoz, 15x-ös machine learning képességekkel megspékelve, az aksiidő pedig duplájára nőtt.

A három új Mac bevezetése, melyek az Apple új M1 chipjét tartalmazzák, merész változást jelent, mely évek óta készülünk, és valóban történelmi napot jelent a Mac és az Apple számára is. Az M1 messze a legerősebb chip, amelyet valaha készítettünk, és a Big Surrel kombinálva, észbontó teljesítményt, rendkívüli akkumulátor-élettartamot biztosít, és minden eddiginél több szoftverhez és alkalmazáshoz biztosít hozzáférést. Alig várjuk, hogy ügyfeleink megismerhessék a Mac új generációját […].
Tim Cook, az Apple vezérigazgatója

MacBook Air – Légiesebb, mint valaha

Forrás: Apple

A MacBook Air az Apple legnépszerűbb Macje, egyben a világ legkeresettebb 13”-es notebookja. Az M1 chippel pedig mára képszerkesztéstől kezdve, a videóvágáson át semmi sem jelenthet akadályt az Air számára. A 8 magos processzor 3,5x-ére növeli az Air teljesítményét a megelőző generációhoz képest, a GPU pedig 5x-ös gyorsuláson ment át, ami az eddigi legnagyobb ugrás a MacBook Air történetében. Ezzel a jelenleg a piacon elérhető gépek 98%-át kenterbe veri az Apple legvékonyabb Macje.

Az M1 processzor világverő technológiája egy másik nagyon fontos újítást is lehetővé tesz, a ventillátor nélküli kialakítást. Így gyakorlatilag bármilyen feladatot végzel a géppel, az teljesen hangtalan marad. 

Az Apple olyan számokat durrogtatott el, mint 3x gyorsabb iMovie exportálás, 5x sebesebb effektelés Final Cut Próban, 4K-s ProRes lejátszás és editálás szintén Final Cut Próban, 2x rövidebb Lightroom exportidő, etc. 

Forrás: Apple

Emellett feltúrták az akkumulátor működés idejét is. 15 óra webes böngészést és 18 óra videólejátszást ígér az Apple, ami az eddigi leghosszabb idő „evör”.

A MacBook Air további újdonságai közé tartozik az Apple legújabb M1 chipes képjelfeldolgozója (ISP), amely jobb zajcsökkentéssel, nagyobb dinamikatartománnyal, javított automatikus fehéregyensúllyal és gépi tanulással turbózott arcfelismeréssel javítja a kamera képminőségét, hogy a felhasználók a lehető legjobban nézzenek ki videohívások közben. Aka. maradt a 720p-s Face Time kamera, de javítottak a képminőségen szoftveresen. A P3 széles színtartomány támogatása pedig még élénkebb, valósághű Retina kijelzőt eredményez. 

Az M1-es Secure Enclave a Big Surrel kombinálva a kategóriájában a legjobb biztonságot nyújtja olyan funkciókkal, mint a Touch ID, amely megkönnyíti a MacBook Air feloldását és biztonságos online vásárlást egyetlen érintéssel, az Apple Pay segítségével. 

A Wi-Fi 6 pedig gyorsabb vezeték nélküli teljesítményt nyújt, míg az USB 4 támogatással ellátott két Thunderbolt port lehetővé teszi a perifériák széles skálájához történő csatlakozást.

Mindezt pedig 429 990 Ft-os kezdőáron 8 magos CPU-val és 7 magos GPU-val, 256 GB-os SSD-vel.

MacBook Pro 13” – Próbb a prónál is

Forrás: Apple

A MacBook Pro egyértelműen a legnépszerűbb professzionális felhasználású terméke az Apple notebook kínálatának. 

A 8 magos CPU a MacBook Pro aktív hűtőrendszerével 2,8x gyorsabb a korábbi generációnál, ezzel kimaxolja az olyan tevékenységek hatékonyságát, mint a kódolás videóvágás, nagy méretű képek szerkesztését. A 8 magos GPU pedig 5x gyorsabb teljesítményével szuper finom grafikai megjelenítést tesz lehetővé munka és játék közben is. 

A 17 órás böngészési és 20 órás videólejátszási idővel a MacBook Pro kétszer olyan hosszú aksiidőt hoz, mint a korábbi verzió. Ez a valaha volt legjobb időbeli teljesítmény, amire hordozható Mac képes volt. 

Forrás: Apple

Az új 13”-es MacBook Pro további új tulajdonságai közé tartozik a stúdió minőségű mikrofon a szuper tiszta felvételek és hívások számára, az Apple M1 chipben lévő legújabb kamera ISP-je pedig élesebb képeket és további részleteket kínál a videohívások esetében.

Az új MacBook Pro a kategóriájában a legjobb biztonságot nyújtja az M1-es Secure Enclave és a Touch ID segítségével. És két Thunderbolt portot tartalmaz USB 4 támogatással, hogy minden eddiginél több perifériához csatlakozhasson, beleértve az Apple Pro Display XDR-t teljes 6K felbontásban.

Elképesztő teljesítmény, hihetetlen akkumulátor élettartam, gyönyörű Retina kijelző, újra Magic Keyboard és alig 1,4 kilós tömeg, mindössze 549 990 Ft-os kezdőártól.

Mac mini – Univerzális felhasználás a köbön

Forrás: Apple

A Mac mini az Apple legsokoldalúbb számítógépe, és most az M1-gyel megdöbbentő teljesítményt és hihetetlen új funkciókat kínál továbbra is brutál kompakt kivitelben. 

Az M1 8 magos CPU-jával, akár 3x gyorsabb teljesítményt nyújt, mint az előző generáció, és drámai módon felgyorsítja a munkaterhelést, a milliónyi kódsor összeállításától kezdve a hatalmas, többsávos zenei projektek kiépítéséig.

A 8 magos GPU akár 6x-os grafikai teljesítménynövekedést is eredményez, lehetővé téve a Mac mini számára, hogy könnyedén kezelje a teljesítményigényes feladatokat, például az összetett 3D-s renderelést. 

A machine learning terén szintén jelentős előrelépés történt, akár 15-szö gyorsabb teljesítménnyel az előző generációhoz képest. 

Forrás: Apple

Összehasonlítva árkategóriájában a legkeresettebb Windowsos asztali számítógépekkel, a Mac mini csak egytizede a gépek átlagos méretének, ugyanakkor ötször gyorsabb teljesítményt nyújt.

Olyan előnnyökkel, mint a:

  • 3x gyorsabb kódolás Xcode-ban
  • 4x magasabb fps magas grafika-igényű játékokk során
  • 6x gyorsabb renderelés Final Cut Próban
  • 15x gyorsabb felbontásnövelés Pixelmator Próban

A Mac mini fejlett hőelvezető kialakítással rendelkezik az áttörő teljesítmény fenntartása érdekében, miközben nem melegszik fel és csendes marad. Jön a két kijelző támogatása, beleértve az Apple Pro Display XDR-t teljes 6K felbontásban, és a Wi-Fi 6-ot a gyorsabb vezeték nélküli teljesítmény érdekében, valamint az Secure Enclave-t az M1-ben a kategóriájában a legjobb biztonság érdekében.

Ami pedig a legjobb, hogy nemcsak a teljesítménye nőtt, de az ára is csökkent: a legújabb Mac minit már 309 990 Ft-tól vásárolhatjuk meg.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó