IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

M1 – Elszabadul a Mac

Iparági top teljesítmény, ütős funkciók és elképesztő hatékonyság. Ezek jellemzik az M1 processzort, az első chipet, melyet az Apple külön a Macek számára fejlesztett. 

Az Apple végre hosszas várakozás után tegnap bejelentette az első saját, kifejezetten Macek számára tervezett ARM chipjét. Az M1 Maces optimalizáltságában a kicsike mérete és hatékonysága krtikusan fontos szerepet játszik. 

Egylapkás rendszerkén (SoC – System on Chip) az M1 számos ütős technológiát egyesít egy darab kis chipben, egységesíti a memória architektúrákat és durván megnöveli a teljesítményt és hatékonyságot is. 

Az első 5 nm-es technológiával készült chip, ami személyi számítógépbe kerül – Forrás: Apple

Az M1 az első számítógépekben – nem okostelefonokban – használt chip, melyet 5 nanométeres technolgiával készítettek el. Az ici-pici chipbe az Apple 16 milliárd tranzisztort szuszakolt. 

Összehasonlítás képpen: Az első Intel által gyártott mikroprocesszort az 4004-et 1971-ben adták ki világújdonságként. Az akkori 4 bites chipbe 2250 tranzisztor került. És egyedül olyan erős volt, hogy lenyomta az 1946-ban tervezett 27 tonna össztömegű ENIAC számítógépet. Durva változássok 50 év alatt…

Ezzel megalkotva a világ leggyorsabb és legjobb wattonkénti teljesítménnyel bíró CPU-ját, valamint a világ leggyorsabb integrált grafikus vezérlését, ami valaha személy számítógépbe került. Megspékelve persze a világverő gépi tanulási technológiákkal az Apple Neural Engine-ének köszönhetően. 

Forrás: Apple

Ennek tükrében az M1 3,5x jobb CPU és 6x gyorsabb GPU teljesítményt hoz, a machine learning folyamatok pedig 15x-ösére gyorsultak. Mindezt úgy, hogy az aksiidő kétszeresére nőtt a korábbi Macekhez mérten.

Még soha nem volt olyan chip, mint az M1, az új áttörő SoC-nk Macek számára. Több mint egy évtized tapasztalatát sűrítettük bele, amit olyan iparági vezető chipek tervezésére során szereztünk, mint az iPhone, iPad és Apple Watch processzorai. Ez egy teljesen új korszakot jelent a Mac számára. Ami az alacsony fogyasztású szilíciumot illeti, az M1 rendelkezik a világ leggyorsabb processzormagjával, és integrált grafikájával személyi számítógépben […]. A figyelemre méltó teljesítmény, erőteljes funkciók és hihetetlen hatékonyság egyedülálló kombinációjával az M1 messze a legjobb chip, amelyet valaha készítettünk.
Johny Srouji, az Apple hardvertechnológiai vezető alelnöke

A Macek és PC-k rendszerint többféle chipet használnak a CPU-hoz, inputhoz és outputhoz, biztonsághoz, grafikához, stb. Az M1-ben ezeket a technológiákat mind összekombinálták egy SoC-be. Az M1 új, egységesített memóriaarchitektúrája lehetővé teszi az adatok szupernagy sebességgel és alacsony késleltetéssel történő elérését. 

Forrás: Apple

A nyolcmagos CPU pedig négy nagyteljesítményű és négy magas hatékonyságú magból áll össze. Minden egyes nagyteljesítményű mag top teljesítményt hoz egyszálas feladatok végrehajtása során, miközben a lehető legmagasabb hatékonysággal működik. Ezzel a világ leggyorsabb személyi számítógépekben felhasznált CPU-ját hozták létre. 

A négy magas hatékonyságú mag pedig a kiváló teljesítmény mellett az energiafelhasználás hatékonyságáért is felel, ezzel tizedannyira visszavéve az energiafelhasználást. Csak ez a négy mag önmagában akkora teljesítményre képes, mint a mostani kétmagos MacBookk Airek. 

Forrás: Apple

Továbbá az M1-ben megtalálható az Apple eddigi legfejlettebb GPU-ja is. Melynek fejlesztése során figyelembe vették az elmúlt évek Maces alkalmazásainak különböző tendenciáit. A szintén nyolc maggal futó GPU 25 000 threadet képes szimultán futtatni, így az olyan általános feladatok, mint 4K videó vágása vagy lejátszása, és 3D-s terek renderelése meg sem kottyan a processzornak. A 2,6 teraflopos teljesítmény pedig mindent elmond. 

És nem szabad elfeledkezni az Apple Neural Engine-jéről sem, hiszen a gépi tanulás egyre nagyobb szerepet kap a mindenappi feladatok elvégzése során is. A vállalat új 16 magos architektúrája képes 11 billi feladat elvégzésére másodpercenként, így a gép tanulás teljesítménye 15x-ösére nőtt. Ráadásul a machine learning az egész processzor működését átszövi és átfogja. A gép tanulásnak köszönhető gyorsítások, mint pl. videóanalízis, hangfelismerés, képfeldolgozás. 

Forrás: Apple

Emellett akad még néhány dolog, amiben az M1 kiemelkedik, ilyen például:

  • az Apple legújabb ISP-je (Image Ssignap Processor), ami jobb minőségű videókat eredményez jobb zajszűréssel, nagyobb dinamikatartományt és jobb automatikus fehéregyensúlyt
  • fejlettebb Secure Enclave
  • jobb tárhely menedzsment AES kódolással a gyorsabb SSD-teljesítményért
  • nagy hatékonyságú és alacsony fogyasztású média kódolás 
  • újabb Thunderbolt kontroller USB 4 támogatással a 40 Gb/s-es átviteli sebességért

És nem szabad megfeledkeznünk a mindezt számunkra kézzelfoghatóvá tevő macOS Big Surről sem. Az új rendszerhez darabokra szedték a régit és mindenen kicsit finomhangoltak, hogy még inkább kézreálló és gyorsabb legyen. A Safari sebessége például 1,5x-esére nőtt, reszponzivitása pedig megduplázódott.

Forrás: Apple

A Rosetta 2 technológiának köszönhetően a fejlesztők számára megnyílik az út az egységes alkalmazások felé. Könnyedén értelmezhetik át iOS-es vagy iPadOS-es alkalmazásaikat macOS-re is. Ezzel egyenes az út az egységesített és univerzális App Store felé, ami már rég óta tervben van a vállalatnál. 

Az új M1-es chip egyelőre az új MacBook Airben, MacBook Próban és Mac miniben érhető el. Ezzel egészen durvára bikázták a vállalat gépes felhozatalát. A teljes Apple Siliconra történő átállás még további két évet fog igénybe venni.

Kíváncsian várjuk az első teszteket...

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó