IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az Apple bemutatta a MagSafe akkumulátort

Az Apple tegnap bemutatta a MagSafe akkumulátor kiegészítőt az iPhone 12 modellekhez. 

Sok hónappal az iPhone 12 sorozat bemutatása után az Apple csendben kiadott egy új, saját gyártású MagSafe kiegészítőt, mely vezeték nélküli akkumulátorként működik.

A MagSafe akkumulátor mágnesesen csatlakozik az iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max készülék hátuljára, további órányi üzemidőt kínálva. Maga az eszköz egy Lightning-kábellel tölthető, és egyúttal képes átvezetni a töltést a csatlakoztatott iPhone-ra. Az Apple egy 20 wattos USB-C töltő használatát ajánlja a leggyorsabb töltési idő eléréséhez.

Kialakítás

Forrás: Apple

A MagSafe Battery Pack téglalap alakú, az iPhone formájához illeszkedő kialakítással rendelkezik, és az iPhone 12, 12 mini, 12 Pro vagy 12 Pro Max készülék hátoldalára csatlakoztatható, hogy extra energiát biztosítson.

Az Apple egyelőre csak fehér színben mutatta be a MagSafe akkumulátort. Ami pedig a méretet illeti, az iPhone 12 mini teljes hátlapját elfoglalja a kamerakivágás alatt, míg a többi iPhone-modellnél kisebb méretben illeszkedik.

A MagSafe Battery Pack töltéséhez egy beépített Lightning-port is rendelkezésre áll.

Töltési sebesség

Forrás: Apple

A MagSafe Battery Pack 5 W-os teljesítménnyel tölt. Az Apple a töltési sebességet a túlmelegedéssel kapcsolatos aggályok miatt és az akkumulátor élettartamának meghosszabbítása érdekében korlátozza.

Ha a MagSafe Battery Packet az iPhone-hoz csatlakoztatjuk, és egy Lightning kábelt is csatlakoztatunk, amely egy 20 W-os vagy annál nagyobb teljesítményű töltőbe van dugva, az iPhone 15 W-os töltési sebességgel képes a MagSafe Battery Packen keresztül tölteni.

A legtöbb embernek útközben lesz szüksége a MagSafe Battery Packre, és ebben a helyzetben jó, ha tisztában van azzal, hogy a töltés lassabb, 5W-os sebességre korlátozódik.

Az akkumulátor mérete

Forrás: Apple

Az Apple nem közölt részleteket arról, hogy egy iPhone-felhasználó mennyi plusz akkumulátor-üzemidőt kaphat a MagSafe Battery Pack segítségével.

A MagSafe Battery Pack egy 7,62 V-os, 11,13 Wh kapacitású akkumulátort tartalmaz, amelynek mAh-értéke 1460. Összehasonlításképpen az iPhone 12 és 12 Pro 10,78 Wh-s, az iPhone 12 mini 8,57 Wh-s, a 12 Pro Max pedig 14,13 Wh-s akkumulátorral rendelkezik.

A Qi-alapú vezeték nélküli töltés nem hatékony, és az akkumulátor kapacitásának egy része elvész, így nem teljesen egyértelmű, hogy a MagSafe Battery Pack mennyire tölti fel az iPhone 12-t, különösen, mivel a töltési kapacitás a hőmérsékleti viszonyoktól függően változhat.

Nagyjából a MagSafe akkumulátor egy teljes töltést biztosíthat az iPhone 12 mini és egy részleges töltést a többi iPhone 12 modell esetében.

Fordított töltés

Forrás: 9to5Mac

A MagSafe Battery Pack rendelkezik fordított vezeték nélküli töltési funkcióval. Ez azt jelenti, hogy ha feltöltöd az iPhone-odat, a MagSafe Battery Pack is töltődik ezzel egyidejűleg.

Tehát az iPhone-t és a MagSafe Battery Pack-et egyaránt töltheted a MagSafe Battery Pack Lightning-portján vagy az iPhone Lightning-portján keresztül, és ugyanazt a végeredményt kapod, amikor mindkét eszköz feltöltődik.

Az Apple szerint ez a töltési módszer akkor hasznos, ha az iPhone egy másik eszközhöz van csatlakoztatva, például egy vezetékes CarPlay-beállításhoz, vagy ha az iPhone egy Machez van csatlakoztatva.

Az iPhone és a MagSafe Battery Pack egyidejű töltésekor az iPhone legalább 80 százalékra töltődik, mielőtt a MagSafe Battery Pack elkezdené a töltést.

Vedd figyelembe, hogy a töltéshez 20 W-os vagy annál nagyobb teljesítményű hálózati adapter ajánlott, és az iPhone 15 W-os töltéséhez szükséges, amikor a MagSafe Battery Pack be van dugva.

A töltés állapotának megtekintése

Forrás: Apple

A MagSafe akkumulátor töltöttségi szintje a Kezdőképernyőre helyezhető vagy a Ma nézeten keresztül elérhető Akkumulátorok widgetben tekinthető meg. A MagSafe Battery Pack akkumulátorának töltöttségi szintje az iPhone, az Apple Watch, az AirPods és más csatlakoztatott tartozékok mellett jelenik meg.

Hő- és töltésszabályozás

A MagSafe akkumulátor beépített töltéskezelési funkciókkal rendelkezik, amelyek célja, hogy segítsenek megőrizni az akkumulátor egészségét olyan helyzetekben, amikor a MagSafe Battery Pack hosszú ideig van csatlakoztatva a hálózathoz.

Az Apple szerint az iPhone 12 készülék töltés közben felmelegedhet. Ha ez megtörténik, az akkumulátor élettartamának meghosszabbítása érdekében az Apple szerint a szoftver korlátozhatja a töltést 80 százalék felett. Ha ez megtörténik, az Apple azt javasolja, hogy menjünk hűvösebb helyre, mivel az iPhone újra elkezd töltődni, ha a hőmérséklet csökken.

Ha a MagSafe Battery Packet használod az iPhone töltéséhez, előfordulhat, hogy értesítést kapsz arról, hogy az iPhone csak 90 százalékig töltődik. A 90 százalékon túli töltéshez az Apple azt javasolja, hogy nyisd meg a Vezérlőközpontot, nyomd meg és tartd lenyomva az Alacsony energiafogyasztású üzemmód ikont, majd koppints a “Folytatás” gombra.

Ha az Optimalizált akkumulátortöltés aktiválva van, akkor egy zárképernyő-értesítés is megjelenhet, amely tájékoztat arról, hogy mikor töltődik fel teljesen az iPhone. A töltés kikényszerítéséhez tartsd lenyomva az értesítést, majd koppints a Töltés most lehetőségre.

A legfontosabb kérdés pedig az ár: a kis cukiságért 39 990 Ft-ot kell leszurkolnunk. Én állást nem foglalnék. Mindenki döntse el maga, ez-e számára a real deal…

Borítókép: Apple

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó