IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az Apple Glasses lehet a virtuális eszközök Mac Prója

Az eddig Apple Glasses néven emlegetett cupertinói projekt leginkább kiterjesztett valósággal működő eszköz érkezését sejtette. Azonban a Bloomberg legújabb értesülései szerint az Apple első fejen hordható kiegészítője igazából virtuális valósággal működő headset lesz, nem pedig egy kicsi AR szemüveg.

A kiterjesztett valóság digitális adatokat fedi át a valós világnézetet. Ennek legkézenfekvőbb példája az utcán való navigálás lenne: szemüvegen keresztül láthatnánk a valós környezetünk, de digitális nyilak vagy vonalak jeleznék, melyik irányba kell menni vagy hol kell befordulni.

Míg ezzel szemben a virtuális valóság egy teljesen szimulált világba repít. A fő alkalmazási területek itt egyelőre kimerülnek a játékban és a szimulált élményekben, például a virtuális hullámvasutazás. A VR technológia során számítógép által generált grafikákat, 360 fokos videókat vagy a kettő valamilyen keverékét értjük jelenleg.

A VR-os megközelítés már csak azért is eltér az eddigiektől, mert ahogy Tim Cook is már többször hangsúlyozta, az AR az igazi potenciál a vállalat számára. 

A virtuális valóság mintegy befogja és elmeríti az embert egy olyan élményben, amely nagyon jó lehet, de valószínűleg idővel alacsonyabb a kereskedelmi értéke. Kevesebb embert fog érdekelni. […] A VR-nak szerintem van néhány érdekes alkalmazása, de nem hiszem, hogy ez egy olyan széleskörű lehet a felhasználása, mint az AR-nak. […] Izgatott vagyok az AR miatt. Véleményem szerint ez a következő nagy dobás, ami egész életünket megváltoztatja majd. Úgy gondolom, hogy ez nem izolálja az embereket. Használhatjuk a beszélgetések felturbózására, de nem helyettesítheti az emberi kapcsolatokkal, amelyek miatt mindig is nagyon aggódtam néhány más technológiával kapcsolatban.
Tim Cook

A Bloomberg viszont most azt sugallja, hogy a VR csak egy lépcsőfok lesz egy AR-ra koncentráló eszköz felé vezető úton.

Az Apple első headsetjét úgy tervezték, hogy drágább, hiánypótló elődje legyen egy ambiciózusabb kiterjesztett valósággal működő terméknek, amelynek kifejlesztése hosszabb időt vesz igénybe, az ügyben jártas emberek szerint. A többnyire virtuális valósággal működő eszköz mindent átfogó 3D-s digitális környezetet jelenít meg játékhoz, videók megtekintéséhez és kommunikációhoz. Az AR funkcionalitása, a képek és információk átfedésének képessége a való világgal korlátozottabb lesz.

Az Apple azt tervezte, hogy 2022-ben piacra dobja a terméket, a Facebook Oculusa, a Sony PlayStation VR-ja és a HTC headsete mellé. Így a játékközpontúság ötlete nagyobb hitelességgel bír az Apple Arcade piacra dobásának fényében, mint bármi más. 

Virtual Market
Forrás: Bloomberg
Az Apple arra törekszik, hogy az eszközébe fejlettebb és erősebb chipeket, valamint olyan kijelzőket szereljenek, amelyek sokkal nagyobb felbontásúak, mint a meglévő VR termékeké. A készülékben tesztelt chipek egy része felülmúlja az Apple M1 processzorainak teljesítményét. A vállalat egyedi hűtést és ventilálást is tervez az eszközbe.

Ezért a tervek szerint az Apple első headsetje jóval drágább lesz, mint a riválisoké, amelynek költsége körülbelül 300–900 dollár. Egyes Apple bennfentesek úgy vélik, hogy a vállalat kiskereskedelmi üzletenként naponta csak egy eszközt adhat el. Az Apple-nek nagyjából 500 üzlete van, így ebben a forgatókönyvben az éves értékesítés alig haladhatja meg a 180 000 egységet – egyéb értékesítési csatornákat leszámítva. Ez egyenértékűvé tenné a headsetet olyan más high-end Apple termékekkel, mint például az 5999 dolláros Mac Pro.

Kicsit nehéz megérteni, hogy mi lehetne pontosan az Apple motivációja egy igazán bika VR headset megtervezésével, miközben hihetetlenül alacsony eladásokra számít. Előfordulhat azonban, hogy a vállalat úgy véli, hogy a VR eszköz segít abban, hogy tapasztalatokat és fogyasztói visszajelzéseket szerezzenek, amelyek hasznosak lehetnek a jövőbeli AR termékek számára. Az Apple természetesen rengeteg technikával kísérletezik, amelyek soha nem látnak napvilágot.

Forrás: Bloomberg

Borítókép: Wccftech

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó