IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Gurman: karcsúsított MacBook Airrel készül az Apple

Egy új jelentés szerint a cupertinói laborok mélyén már javában dolgoznak a népszerű laptop könnyebb és vékonyabb változatán, de a MacBook Pro háza táján is nagy dolgok vannak készülőben.

A 2008-ban bemutatott MacBook Air az Apple egyik legkelendőbb terméke, hiszen nem csak ez a legolcsóbb almás notebook, de kecses kialakításával még a hordozhatóság terén is nagyot gurít. A cupertinóiak belépő ajánlata legutóbb novemberben kapott frissítést, így immáron a cég házon belül fejlesztett M1-es chipjével kelleti magát. A Bloomberg elemzője, a hagyományosan jól értesült Mark Gurman viszont úgy tudja, hogy az Apple-nél már gőzerővel készül a gép következő, drágább változata, ami a jelenlegi modell mellé érkezhet a kínálatba.

A Gurmannak nyilatkozó névtelen források szerint ez az új masina kisebb és könnyebb lesz, mint a jelenlegi változat (1,61 x 30,41 cm / 1,29 kg). Az elemző besúgói úgy tudják, hogy a méretcsökkenés mögött a kijelző körüli fekete sáv lefaragása is állhat, mivel folytak erről tárgyalások a cégen belül. Gurman szerint az Air feljebb pozícionált testvére legkorábban az idei év második felében, esetleg 2022 elején futhat be a kínálatba. A jelentés azt is megemlíti, hogy a cupertinóiak egy nagyobb, 15 hüvelykes verzió elkészítését is fontolgatják, ám ennek kapcsán a közeljövőben nem várható előrelépés.

A MacBook Air jelenlegi dizájnja 2018 őszén debütált. Kép: TechRadar

Az új Air elvileg a jelenlegihez hasonlóan 2 db USB 4-portot kaphat, ami viszont izgalmasabb hír, hogy valamilyen módon visszatérhet a MagSafe-töltőcsatlakozó, melyet eredeti formájában pont egy MacBook Airen, egész pontosan a 2017-es ráncfelvarráson láthattunk utoljára. Ez az értesülés egybecseng Ming-Chi Kuo korábbi információival, aki a MacBook Pro-szériánál várja ugyanezt. De nem ez az egyetlen dolog, amiben a mostani jelentés és Kuo véleménye egybevág a profi MacBook kapcsán.

Gurman ugyanis szintén azt várja, hogy a MacBook Prókról eltűnik a funkcióbillentyűket 2016-ban leváltó érintősáv, a sokat kritizált TouchBar, hogy ismét fizikai gomboknak adja át az értékes helyet. A Bloomberg elemzője szerint viszont a jövőben nem csak ezek és a MagSafe térhetnek vissza, de a 2016-ban menesztett SD-kártyaolvasó is ismét felbukkanhat, hogy a fontos célközönségnek számító fotósoknak ne kelljen adapterekkel vacakolniuk.

Végezetül pedig Gurman arra is kitért, hogy az Apple már dolgozik a SIM-kártya fogadására alkalmas Maceken és a FaceID technológia alkalmazásán. Jelentésében arról ír, hogy az utóbbi az eredeti tervek szerint az idénre várt új iMacben debütált volna, ám jelenleg valamiért mégsem tűnik valószínűnek, hogy bekerül a 9 éve nem frissített gép repertoárjába.

Forrás: Bloomberg

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó