IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az Apple közel 165 millió dolláros licencdíjat fizet dalszerzőknek és kiadóknak

Tim Cookék nem fukarok, ha szórakoztatásról van szó, ráadásul ez a szám nagyobb, mint amit a Google költött rájuk.

A Mechanical Licensing Collective a mai napon tette közzé, hogy az Apple és más digitális szolgáltatók összesen 424 384 787 dollárt fizettek be jogdíjak néven, ami a történelem eddigi megmagasabb összege.

Ebből az összegből az Apple 163 338 890 dollárt fizetett, ami a legmagasabb kifizetett díj volt. A Spotify 152 226 039 dollárt perkált, ami a második legnagyobb a listán. Ezt követte az Amazon 42 741 507 dollárral, a Google pedig 32 855 222 dollárt fizetett. Más streaming szolgáltatók, például a Pandora, az iHeart Media, a SoundCloud és a Deezer kisebb összegeket fizettek.

A finanszírozást összegyűjtő Mechanical Licensing Collective (MLC) nonprofit szervezet, amelyet 2019-ben hoztak létre a Music Modernization Act során, és az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatalának hatásköre alá tartozik.

Zene minden eszközön – Forrás: Apple

2021 januárjától az MLC átfogó licenceket kezdett nyújtani az Egyesült Államokban a streaming és letöltési szolgáltatók számára. A rendszer az engedélyek alapján esedékes jogdíjakat beszedi, majd kifizeti azokat a dalszerzőknek, a zenei kiadóknak és mások szellemi tulajdonosoknak, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az alkotók hozzájutnak-e az őket megillető összeghez. Eddig a dalonkénti elszámolást alkalmazták, ami megnehezítette a streaming szolgáltatások számára a megfelelő jogdíjak elosztását a létrehozásban résztvevő művészek számára.

A streaming társaságok által januárban és februárban fizetett díjak a zenemodernizációs törvény múltbeli jogsértésekkel kapcsolatos felelősségének korlátozásához kapcsolódnak. A dalszerzők, a zenei kiadók, a zeneszerzők és mások már régóta küzdenek azzal, hogy a fizetős zenei streaming szolgáltatások rendesen fizessenek nekik a jogdíjak után, amelyeket az MLC hivatott megoldani. A zenei streaming szolgáltatók a jogdíjakat összekapcsoló adatokat is küldtek az alkotóknak, és az MLC feladata a streaming zenei társaságok által szolgáltatott adatok felülvizsgálata és elemzése a megfelelő szerzői jogok birtokosainak felkutatása és kifizetése érdekében.

Egyszerű menü, jó használhatóság, tiszta jogdíjak – Forrás: 9to5Mac

Összesen 20 DSP (digitális jelprocesszor) külön-külön utalta a felhalmozódott, kiegyenlítetlen jogdíjakat az MLC-nek. Az MLC-hez utalt jogdíjak mellett az érintett DSP-k több mint 1800 adatfájlt is átadtak, amelyek több mint 1,3 terabájtot és 9 milliárd adatot tartalmaznak.

Ezeknek a pénzeknek az átutalása az MLC és a DSP-k hónapokig tartó erőfeszítéseinek csúcspontját jelenti. Ezekkel a jogdíjakkal és használati statisztikákkal a kezünkben megkezdhetik az adatok felülvizsgálatának és elemzésének folyamatát a megfelelő szerzői jogok tulajdonosainak megkeresése és kifizetése érdekében.

Ti milyen streamingszolgáltatónak fizettek?

Forrás és borító: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó