IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az Apple miatt zárolták a TheVR Twitch csatornáját

A legnagyobb magyar streamerpáros tiltása mögött nem az eheti vérfürdő, hanem az Apple licenceit kezelő cég áll. Ezzel el is dőlt a magyar Keynote közvetítések sorsa. A saját példánkon mutatom be, miért.

Talán nem kell bemutatni senkinek sem a TheVR-t: Fábián István és Komzsik János alapvetően a legismertebb hazai gaminggel foglalkozó páros, de YouTube csatornájukon (szerintem) a legjobb minőségű magyar nyelvű tech tartalmat is ők állítják elő. Most azonban magyar idő szerint szerda este zárolták a Twitch csatornájukat az Apple tartalmaik miatt:

Bár pontos információim természetesen nekem sincsenek az ügyről, azt gondolom, épp itt az ideje megosztani veletek, miért nem közvetítjük élőben az év számunkra legfontosabb Keynote-jait, hogyan alakult a közvetítések helyzete az elmúlt években, és miért biztosan nem teljesen fekete vagy fehér a mostani eset sem.

Safe space-ből vérfürdő

Mielőtt belemásznánk az Apple történetbe, fontos tisztáznunk, hogy ez most egy nagyobb hullám része is lehet, és nem teljesen hirtelen, vákuumban történik. A Twitch óriási tisztogatást tart, számtalan csatornáról szedtek le egy rakat videót a DMCA vérfürdőre keresztelt akció során. A név – DMCA – az USA digitális jogdíjakkal foglalkozó 1998-as törvényére, a Digital Millennium Copyright Actre utal.

Eddig gyakorlatilag a Twitch volt az a platform, ami a legkevésbé figyelte a jogdíjas tartalmak használatát, mint a zenék vagy más közvetítések újrasugárzása. Ezért választottuk például mi is a YouTube közvetítés lelövése után élő adásban B tervnek. Néha azonban náluk is felkel csipkejózsika álmából a jogi osztály, és jön pár tisztogatás, ami akár a legnagyobb sztárokat is érintheti.

Az elmúlt napokban is felpörögtek az események a platform háza táján: számtalan streamer kapott értesítést, hogy korábbi anyagaikat levették. A Twitch ugyanis állítólag kapott pár feljelentést 2017 és 2019 közötti zenék illetéktelen használatára, és látszólag úgy döntött, hogy kérdés nélkül törli az összes ilyen tartalmat, és csak egy e-mailt dob az alkotóknak.

A The VR esetében azonban a fenti információ alapján nem erről van szó. Egyből három fekete pontot is kaptak az Apple licenceit intéző cégtől, ami azonnali kitiltást eredményez. Mivel nem láthatjuk jelenleg a csatornát, így azt sem tudjuk, hogy az utolsó közvetítést büntették háromszor, vagy korábbi három kapott 1-1-et. Még ülhet is a három, mert előtte ez nem volt probléma…

Jött a YouTube, és vele a problémák

Az Apple ugyanis korábban a Keynote-jait saját platformján közvetítette, igazából még a legtöbb böngészőn is problémás volt a nézése, mint az Internet Explorer és a Chrome. Ekkor érték virágkorukat a Keynote közvetítések, amik (elsősorban a Twitchen) mindenkihez eljutatták platformtól függetlenül az Apple termékbemutatóit. Ráadásul anyanyelvükön, saját tálalásban, így azok is követhették élőben, akik nem beszélnek angolul.

Ekkoriban mi is rengeteg energiát fektettünk a közvetítésekbe, ahol egyidőben 3-4 ezren követtetek minket. Fantasztikus érzés volt, egyben az év legstresszesebb napja is. Volt, hogy a közvetítés előtt 1 perccel állt össze a hang, máskor hiába teszteltük hétfőn 2 órás sessionben a stabilitást, kedd estére összeomlott a net… Ennek ellenére élveztük, és azt gondoltuk, hogy az Apple fanoknak is fontos szórakozási élményt és szolgáltatást nyújtunk.

Cupertinóban 2019-ben azonban úgy döntöttek, hogy elérkezett az ideje a saját infrastruktúra helyett a YouTube-ra vinni a közvetítéseket, ahol gyakorlatilag bárki követheti őket, és mindenkinek kényelmesebb lett így a helyzet. Azonban a Youtube automatikus algoritmusai sokkal jobban figyelik a továbbsugárzást (elsősorban az illegális sportközvetítésekkel trükközők miatt), így az addig megszokott ritmus helyett a hozzánk hasonló közvetítőket még élőben lőtte le a rendszer, nagyoktól a kisebbek felé haladva. Előttem van a videó, amiben egy kisebb közvetítő páros örül, hogy nő a közönség, ők szólnak hogy azért jöttek, mert a nagyok már tiltva, jön egy jaaaa, majd el is vágják.

Mivel szinte borítékolhatóan lehetetlen, hogy az Apple direktben előre bárkinek közvetítési jogokat adjon, az első lehetőség a platformváltás volt. Mi is próbálkoztunk például a Facebook közvetítéssel, amit hagytak is végigmenni, de másnapra leszedte az algoritmus. Az egyedüli bástya eddig a Twitch volt, ám minden jel szerint most ott is elindult a tisztogatás.

Az Apple egyértelműen meg akarja szüntetni azt a tartalmat, ami szerintem abszolút win-win volt eddig. A magyar rajongók megkapták a magyar közvetítést, nekünk egy jó és élvezhető tartalom előállítási lehetőség volt. Igazából a saját burkomon belül senki sem értette, hogy miért is fájhatna ez az Apple-nek, de a különböző marketinges fórumokon engem néztek hülyének és neveztek bűnözőnek, amikor meséltem a koncepcióról (mert állítólag lopott tartalmat akartam sajátomként eladni…).

Az tehát egyértelműen látszik, hogy az élő Apple közvetítésekre a közeljövőben nem lesz lehetőség, maradnak azok a gyors összefoglalók, amit például épp erről az érintett Apple Keynote-ról csináltunk:

A TheVR-nak pedig ez úton is csak a legjobbakat tudjuk kívánni, és reméljük, hogy mielőbb visszaállítják a csatornájukat. Jelenleg egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ne így történne, de azt se felejtettem el, hogy egy hasonló szituációban Max Yuryevnek fél évig kellett harcolnia igazáért a YouTube-bal szemben.

Neked hiányozni fognak a magyar nyelvű Apple Keynote közvetítések?