IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az Apple TV távirányítója csúnyább lett, de jobb

Mire használható az okostévék korában egy 72 ezer forintos Apple kiegészítő? Mi éppen az Apple TV-k helye az ökoszisztémában? Miért hoz jobban lázba a távirányító, mint maga az okoseszköz? Ezek a legfontosabb kérdések a termékfrissítés kapcsán.

Az Apple TV szerintem az egyik legérdekesebb eszköz az Apple kínálatában. Amikor indult, a tévék már nagyok és vékonyak voltak, de még kicsit buták. Ezért egy olyan eszköz, amivel könnyedén tudtál Netflixet nézni, sokat dobott rajta. Voltak olyan várakozásaink is, hogy ez lesz majd az Apple kijelölt útja a gaming fele és a PlayStation és Xbox mellé vihetik fel majd idővel. A tévék azóta rendesen felokosodtak és az Apple Arcade megjelenése ellenére se lett gaming céleszköz, így jogos a kérdés: most akkor mire is jó ez az új Apple TV?

A válasz bonyolult, de mégis egyszerű: több olyan apró kényelmi szempontot tud adni a tévéhez és a lakásodhoz, ami egy abszolút Apple ökoszisztémában élő felhasználónak megéri az árát. Az egy dolog, hogy a legtöbb új tévén natívan fut már a Netflix és az HBO GO, de így hozzácsaphatod az Apple TV+ szerény kínálatát és az Apple Musicot is. Az sem mellékes, hogy egy HomeKites okosotthonban központként tudod üzemeltetni, illetve az AirPodsok párosítása is kifejezetten hasznos, főleg a gyerekes felhasználóknak (mi rendszeresen hallgatunk csendben éjjel filmeket rajta, ha nem tudunk aludni). Hogy ennél mi kell több? Igazából nem sok, a direkt igény kevés.

A mostani hardeveres frissítésben ezért pont egy olyan fícsört pakoltak be, ami érdekes, és a kényelmes felhasználóknak szól. Az igazán erős A12 Bionic chip erejétől nem csupán gyorsabban nyílnak majd meg az appok egy első generációs verzióhoz képest. A beharangozók szerint a készülék az iPhone-od segítségével képes lesz kalibrálni a képernyő színeit, így optimális képminőséget tudsz majd kihozni saját tévédből.

Mivel a felhasználók java része nem profi az efféle beállításokban, biztosan látványos lesz majd a váltás. Persze megkérdőjelezhető, hogy ugyanezek emberek hosszú távon mennyire veszik majd észre a különbséget, képesek lesznek megkülönböztetni az optimalizáltat a gyáritól. A tippem itt egy elég erős nem.

Gombokat kérek, igen!

Ezért ha brutálisan őszinte akarok lenni, akkor az új Apple TV újdonságai nem hoztak lázba. A távirányító reformja viszont igen!

Az Apple ebben némiképp hátraarcot fújt, és belátta hiányosságait. Az új Siri Remote egyértelműen az első generációs távirányítóra hajaz, és nem arra a kis fekete gyönyörűségre, amit én is évek óta nyúzok. Én egyértelműen egy visszaesésként élem meg designban, ez az új verzió csúnyább lett.

Csakhogy hiába volt fényévekkel szebb az előző, hiába jó érzés kézbefogni, a touchpad tökéletesen működik egy MacBookon, de mini kivitelben kifejezetten nehézkes megoldás vele az HBO GO-ban megtalálni az éppen követelt mesét. És azt se felejtsük el, hogy sajnos nem túlságosan strapabíró, a mienk például ilyen:

Autós szakértőktől szoktam sokszor olvasni, hogy egyáltalán nem jó irány a túlzott érintőkijelző használata a megszokott gombok helyett, és ezt még egy tévés távirányítóban is meg tudom erősíteni. Ha tényleg kényelmesebben lehet majd használni, és az érintős része megmarad a haladó mozdulatoknak, mint a képkockák görgetése, akkor még a régi Apple TV eszközökhöz is érdemes lesz majd külön megvenni az új távirányítót. Még akkor is, ha az újabb/erősebb hardverre amúgy nincs szükséged.

És tényleg nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire szükséges volt és érthetetlen, hogy eddig nem volt kikapcs gomb. Kemény, hogy 2021-ben ezt kell írni, de köszi Apple hogy van on/off!

Jó hír, hogy nem csak a frissített 4K-s verzió, de az Apple TV HD is ezzel lesz mostantól kapható, míg önmagában is megvásárolható lesz 23 ezer forintos áron.

Sokan persze régóta vártak már egy erősebb frissítésre, és egyből rendelni fogják az Apple TV 4K-t. Elsősorban tőlük kérdezném: milyen funkciókat használtok az Apple TV-ből?

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó