IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Így kalibrálhatod Apple TV-d színeit iPhone-od segítségével

Az Apple kedden egy egész sereg új hardvert mutatott be, köztük új iPad Prót, új iMacet, AirTaget, valamint egy új Apple TV-t, megújult Siri Remote távirányítóval. A sok frissítés és mutatós újdonság között van egy, ami igazán beindította a fantáziám: az, hogy az Apple TV színtartományát a telefonod használatával tudod beállítani, de nem a hagyományos módon.

Tény, nincs Apple TV-m. Nem is volt, nem is lesz. Hogy miért merem ezt ilyen szikla szilárdan kijelenteni? Mert nincs, amiért kéne – persze ez az Apple termékek esetében általában nem mérvadó. 

Tegnap Viktor felsorolt egy rakat érvet az Apple TV mellett, ha nagyon akarnám, akkor azzal tudnék azonosulni, hogy könnyebben rácsatlakozik az AirPods, mintha simán Bluetooth-szal próbálnám a TV-vel házasítani a fülest. De kettő gombnyomásért a távirányítón talán luxi lenne kiadnom még egy használt régebbi Apple TV modell árát is. 

Egy közepes méretű 4K-s, LG, még nálam is okosabb TV áll szórakozásom teljes központjában a home office kellős közepén. Az Apple TV szempontjából ezzel csak annyi a baj, hogy az összes média-fogyasztási igényemet a TV teljesen natívan kiszolgálja. Van dedikált Netflix, HBO GO, YouTube alkalmazás. És az Apple Arcade-del sem tudtak megfogni, mert már egy ideje egy PS4 Próval gyűröm a játékkínálatot. 

Még az AirPlay 2 engedélyezése előtt kicsit hajlottam volna az Apple TV vásárlásra a tükrözés miatt, de akkor is meggyőztem magam, hogy nem akkora a jólét, hogy ne bírjak időnként bedugni egy HDMI kábelt a gépbe, ha már minden áron a gépről akarok mókolni valamit. 

A zenéket persze kényelmesebb a telefonról átlökni, mintsem a távirányítóval bogarászni, de mivel nem figyel ott egy komplett hangrendszer a TV mellett a 360 fokos hangzás érdekében, így a távirányítós „prolizást” is megengedhettem magamnak a YouTube appban. De aztán jött a TV-s szoftver update és ez a gondom is megoldódott. 

Azt viszont roppant mód sajnálom, hogy egy akkora magic funkcióból maradok ki, ami gyermeki énemből legalább akkora tapsikolást váltott ki, mint az iPhone-Watch párosító animáció. Ez nem más, mint az iPhone segítségével kalibrálható Apple TV-s színtartomány trükk.

A tévéoptimalizálási beállítások óriási részét képezik bármelyik eszközön a megjelenítési élményének, és ez általában azzal jár, hogy a kép finomhangolásához bele kell merülni bizonyos beállításokba. Amihez én persze teljesen topa vagyok. Bekapcsoltam a HDR-t a TV-n, amikor megvásároltam és áldás-békesség, nekem ebben ki is merült a kalibrálás. 

Pedig pontosan tudom, hogy a beállítások megfelelő egyensúlya attól függően változhat, hogy milyen filmet vagy műsort nézel, hogy nagyobb dolgokba már bele se menjünk. Az Apple ötlete az, hogy ezekből a lépésekből sokat kiküszöböljön azzal, hogy az iPhone előlapi kameráját használja a munka nagy részére.

Az új funkcióval időt spórolhatsz meg a színek saját magad általi beállításával, és sokkal jobb képminőséget kapsz az Apple TV használatakor. Bár az Apple nem árult el sok mindent, amire az Apple TV képes lesz.

Az új színegyensúly funkció használatához a következőkre lesz szükséged

  • iPhone X vagy újabb iPhone Face ID-val, iOS 14.5 vagy újabb operációs rendszerrel
  • Egy Apple TV 4K, amelyen a tvOS 14.5 fut (első generációs vagy újabb)
  • tvOS 14.5 operációs rendszert futtató Apple TV HD

Mivel az iOS 14.5 csak a jövő héten jelenik meg, a hivatalos indulásig nem lehet ki végigcsinálni ezt a folyamatot. Az RC béta verzió sajnos még nem tartalmazza a lehetőséget. 

Az Apple TV színegyensúlyozásához, hogy megfeleljen a tévé kép- és színminőségének, aktiválnod kell a funkciót a Beállításokban, majd az iPhone elülső részét a tévé képernyőjéhez kell tartanod. A tévéképernyőn megjelenik egy téglalap alakú rész kijelölve, ahová a telefont kell helyezned. 

A tévé több különböző színt fog villogtatni, miközben az iPhone méri és rögzíti ezeket a színeket, és így az Apple TV-nek megadja a szükséges információkat a színek beállításához, hogy azok a legjobban mutassanak a tévén.  

Color calibration comparison with tvOS 14.5

Az Apple által közzétett videó alapján úgy tűnik, hogy a folyamat kevesebb mint 10 másodpercig tart. Az eredmény pedig magáért beszél. Én ezt még a kékfényszűrős szemüvegemben sem tudnám beállítani…

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó