IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az Epic hajlandó lenne elfogadni az Apple egyedi ajánlatát, de…

Az Apple kontra Epic per tovább folytatódott, az Epic vezérigazgatója, Tim Sweeney tanúvallomást tett, és az Apple ügyvédei keresztkérdéseket tettek fel neki. Sweeney-t az Epic üzleti modelljéről, a vállalat kapcsolatáról olyan cégekkel, mint a Microsoft és a Sony, és még sok másról kérdezték.

Érdekes részlet volt, amikor Sweeney az Apple jogászainak kérdésére válaszolva elismerte, hogy azért használ iPhone-t, mert az Apple az adatvédelemre és a biztonságra helyezi a hangsúlyt.

Az egyik dolog, amire az Apple ügyvédje nagy hangsúlyt fektetett, az Epic Metal grafikus API-jának használata volt. Az Apple ügyvédei ugyanis rámutattak az Epic által az iOS-en használt Metal korábbi dicséretére. A vállalat kiemelte az Epic vezetőinek belső e-mailjeit, amelyekben a Metalt dicsérik. 2018-ban az Epic az Apple kérésére még a WWDC-re is küldött egy idézetet, amelyben a Metalt dicsérte, de szerepeltek is 2014-ben.

Ezzel az érveléssel az Apple célja annak hangsúlyozása, hogy az Epic nagy hasznot húz az Apple technológiájának használatából. Ez viszont segít igazolni azt a részesedést, amelyet az Apple az App Store tranzakcióiból szed.

Az Epic vezérigazgatója a vallomása során azt is elismerte, hogy “a 30% a legelterjedtebb arány, amit a különböző alkalmazásboltok, köztük a Sony, a Microsoft és a Nintendo felszámít”.

Az Apple ügyvédei azt is igyekeztek hangoztatni, hogy az Apple a kezdetektől fogva engedélyezte a Fortnite iOS-re vonatkozó cross-play támogatását, ellentétben a Microsofttal és a Sonyval. A Nintendo és a Sony szintén még mindig nem támogatja a pénztárcaközi tranzakciókat, mutattak rá az Apple ügyvédei.

Sweeney-t az Epic ügyvédei arról kérdezték, hogy elfogadna-e az Apple-től egy különleges üzletet az alacsonyabb App Store jutalékért. Sweeney, annak ellenére, hogy az Epic azt állítja, hogy az összes fejlesztő nevében harcol az Apple ellen, azt mondta, hogy elfogadna egy ilyen alkut.

Ügyvéd: Ha az Apple azt mondta volna önnek, hogy önnek ajánlja fel az alkut, és más fejlesztőknek nem, elfogadta volna?

Sweeney: Igen, elfogadtam volna.

Yvonne Gonzalez Rogers bírónő azt is firtatta, hogy az Epic miért összpontosít annyira arra, hogy a V-Bucks megvásárolhatóvá váljon az iPhone-on lévő Fortnite alkalmazásban. Az Epic ügyvédje azzal magyarázta, hogy kényelmetlen, hogy a V-Bucksot az internetről kell megvásárolni, de Rogers a Fortnite játékosok átlagéletkorára hivatkozva visszavágott.

“Ez nem ésszerű módja annak, hogy egy fiatal ügyfélkörrel foglalkozzunk? Miért akarjuk, hogy képesek legyenek impulzívan vásárolni valamit?” kérdezte Rogers. “Amit valójában kér, az az impulzusvásárlások képessége”. Sweeney erre válaszul egyszerűen azt mondta, hogy az Epic a vásárlók kényelmére összpontosít.

Sweeney tanúvallomása azzal zárult, hogy Rogers bíró megkérdezte, mi történik, ha az Epic elveszíti ezt a pert. “Az Apple-nek mindenképpen joga lenne eltávolítani a fejlesztői programunkat bármilyen okból vagy ok nélkül” – magyarázta Sweeney. “Ha az Apple elvágna minket, akkor együtt kellene élnünk azzal, hogy nem támogatjuk az iOS platformot.”

Végül egy érdekes bizonyíték, amelyet ma nyújtottak be, Tim Sweeney 2015-ben küldött egy e-mailt Tim Cooknak, aki látszólag nem tudta, hogy ki ő:

Tim Cook on Tim Sweeney by Chance Miller

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó